eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

230 milliárd forintnál is többet hagyhat az állam jövőre a családoknál - a nap hírei

Több mint 230 milliárd forintot is hagyhat az állam jövőre a családoknál az adókedvezmény kiterjesztésével. Határozott választ sürgettek a szíriai vegyifegyver-támadásra az uniós tagországok külügyminiszterei. Buszbalesetben meghalt a győri női kosárlabdacsapat klubigazgatója és vezetőedzője.

Az adókedvezmény kiterjesztésével 230 milliárd forintnál is többet hagyhat az állam jövőre a családoknál - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Pankucsi Zoltán a Magyar Nemzetnek azt mondta: a várhatóan januárban életbe lépő intézkedés főként azokat a minimálbért, vagy átlagos keresetet hazavivő szülőket segíti, akik több gyermekről gondoskodnak. Hangsúlyozta: az 50 milliárd forintra tehető többlet 90 százaléka azoknál a három vagy több gyereket nevelő 100-110 ezer családnál marad, amelyek ma nem tudják teljes összegben igénybe venni az adókedvezményt.

A honvédelmi miniszter szerint Recsken született az 1956-os forradalom és - szabadságharc, a forradalomból pedig az 1990-es rendszerváltozás. Hende Csaba a recski büntetőtábor megszüntetésének 60. és a Recski Szövetség megalakulásának 25. évfordulóján beszélt erről. Az egykori munkatábor helyén kialakított emlékparkban a tárcavezető úgy vélte: Recsk ugyanolyan gyászhelye az ezer esztendős magyar történelemnek, mint a muhi puszta, a mohácsi mező, a doberdói fennsík, a Don-kanyar, vagy az auschwitzi tábor.

Szolgáltatónként eltérő lehet a tervezett újabb rezsicsökkentés hatása- közölte a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége. A szervezet arra kéri a kormányt, hogy biztosítson megfelelő időt az esetleg szükségessé váló számlázási programok fejlesztéséhez. Javaslatot tettek arra is, hogy a díjcsökkentés a naptári hónap első napján lépjen hatályba, mivel hóközi díjváltozást a szolgáltatók számlázási rendszere nem tud kezelni. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön jelentette be, hogy a fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára október 15-én, vagy november 1-jén.

A Vígszínház vezetésére pályázó Eszenyi Enikő és Balázs Péter is 3-3 szavazatot kapott a bíráló szakmai testülettől, amely csütörtökön hallgatta meg a jelölteket. Lapinformációk szerint Eszenyi Enikő, a teátrum jelenlegi igazgatója a három támogató voks mellett két nem szavazatot is kapott, míg Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház direktora esetében ketten tartózkodtak. A Budapesti Operettszínház vezetésére pályázó négy jelölt közül a jelenlegi direktor, Kerényi Miklós Gábor kapta a legtöbb szavazatot. A posztok betöltéséről a Fővárosi Közgyűlés dönt.

Világos és határozott választ sürgettek a szíriai vegyifegyver-támadásra az uniós tagországok külügyminiszterei. Korábbi álláspontját megváltoztatva Németország is fontosnak nevezte a nemzetközi reagálást. A miniszterek ugyanakkor arra szólították fel Washingtont, hogy a tervezett katonai csapást ne hajtsa végre a vegyi fegyverek alkalmazásáról készített ENSZ-szakértői jelentés nyilvánosságra hozatala előtt. A kétnapos, Vilniusban tartott informális rendezvényen John Kerry amerikai külügyminiszter is részt vett, Magyarországot Martonyi János képviselte. Azonnali lépéseket szorgalmazott az ügyben Öböl menti Együttműködés Tanács is. Közben a szíriai békéért tartottak böjt- és imanapot a római Szent Péter téren. Ferenc pápa Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért hirdette meg az eseményt, amelyhez az egész világon csatlakoztak a vallási közösségek és nem hívők is. Virrasztást tartottak a szíriai békéért a budapesti Szent István Bazilikában és több vidéki városban is.

Berlinben több tízezren tüntettek a titkos adatgyűjtések ellen, valamint az internet szabadságáért. Bécsben is több százan vonultak az utcákra. A tüntetők főként az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos lehallgatási tevékenysége ellen tiltakoztak, és hatékonyabb adatvédelmet sürgettek. Berlinben a demonstrálók tüntettek a német kormány ellen is, mert úgy vélik: nem tett meg mindent a német állampolgárok lehallgatása ellen.

Egy olasz dokumentumfilm nyerte el a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 70. velencei filmfesztiválon. A zsűri különdíját egy német rendező, Philip Gröning filmje kapta a Bernardo Bertolucci vezette zsűritől. Az alkotás a házasságon belüli erőszakról szól. A legjobb színésznőnek járó Volpi Kupát a 82 éves Elena Cotta kapta. A legjobb férfi főszereplő a görög Temisz Panou lett.

Autóval ütközött a Győr női kosárlabdacsapatát szállító busz Kapuvár és Vitnyéd között. A szerencsétlenségben Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző életét vesztette. Nyolc embernek súlyos az állapota. A busz frontálisan ütközött a személygépkocsival, amely eddig ismeretlen okból tért át a másik sávba. Az autó 70 éves sofőrje ellen eljárás indult. Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×