Pintér Sándor: készül az új büntetés-végrehajtási törvény

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 6. 14:00
Új büntetés-végrehajtási törvény készül, mert ma már sem a társadalmi igényeknek, sem az európai uniós normáknak nem felel meg az az 1979-es törvényerejű rendelet, amely alapján a szervezet dolgozik - mondta Pintér Sándor Balassagyarmaton, a büntetés-végrehajtási szervezet napjának központi ünnepségén.

A belügyminiszter közölte: a kormány elfogadta a parancsnoki állomány által kidolgozott koncepciót, a törvény szövegezésére pedig társadalmi vitát indítottak.

Pintér Sándor hozzátette: reméli, hogy az Országgyűlés még ebben a ciklusban elfogadja az új kódexet, amely áttekinthető keretet ad a jogalkalmazáshoz, az állomány munkájához, egyben új szakmai elveket vezet be.

Ünnepi beszédében a miniszter összetettnek és nehéznek nevezte a büntetés-végrehajtás feladatát, mert nemcsak őrzik, hanem nevelik, oktatják is az elítélteket, igyekeznek megváltoztatni a szemléletüket, és legnagyobb feladatuk, hogy visszavezessék őket a társadalomba. Ez a fő célja a fogvatartottak foglalkoztatásának is - mondta Pintér Sándor.

Beszélt arról is, hogy az intézeteknek meg kellett birkózniuk a személyi állománynak és az elítélteknek is nehézséget jelentő túlzsúfoltsággal is. A Belügyminisztérium csak azzal tudott segíteni, hogy újabb körleteket nyitott meg, illetve újabbak építésére tett javaslatot, és megszerzi hozzá az anyagi hátteret - mondta, kiemelve, hogy a zsúfoltság nem járt együtt rendkívüli események növekedésével.