eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb rezsicsökkentés a fűtési szezon kezdetével - a nap hírei

Újabb rezsicsökkentés lesz a fűtési szezon kezdetével és kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kapja meg a patikák elővásárlási jogát. A hónap végéig felmérik a romagyilkosságok sérültjeinek és az áldozatok hozzátartozóinak kárigényét.

A fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára. Ezt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be Visegrádon, a kormánypárti frakciószövetség évadnyitó ülésének tájékoztatóján. A tanácskozáson arról is döntöttek, hogy kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, amelyet így a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni. Ezzel számításaik szerint körülbelül 50 milliárd forint marad a családok zsebében.

A GYED extra bevezetéséhez szükséges szabályok kidolgozására kérte a kormányt visegrádi ülésén a Fidesz-KDNP frakciószövetség. A tervezetet nagyjából egy hónap múlva, a költségvetéssel együtt terjesztik a parlament elé. A gyed extra a kismamák munkaerő-piaci visszatérését segítené, lehetővé tenné, hogy ha a gyed lejárta előtt akarnak munkába állni, akkor akár egy év alatt megkaphassák azt a teljes támogatást, amely a gyed keretében járna. A kormány előtt van már a családi csődvédelem intézménye is, amelyről zajlik a tárcák közötti egyeztetés, és amely segítséget nyújthat az érintetteknek, de nem jelenti a tartozás elengedését.

Felszólította a Fidesz-KDNP a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára. Ellenkező esetben kivezeti, gyakorlatilag forintosítja a jelzálogalapú devizahiteleket a kormány. Rogán Antal a frakciószövetség visegrádi tanácskozásán közölte, a Fidesz hibás terméknek tartja a devizahiteleket, kialakulásukért pedig a bankokat teszi felelőssé.

A korábbinál határozottabban lép fel az offshore cégekkel szemben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár közölte, a napokban kapja meg a felszólítást újabb nyilatkozat kitöltésére az a 44 ezer pályázó, amely korábban az ügynökség pályázatain keresztül uniós támogatást kapott.

A jogállami értékek mentén kíván dolgozni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság új elnöke. Karas Monika bemutatkozó sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy napokon belül aláírja azokat a rendeleteket, amelyek elősegítik a mobilfrekvenciák hatékony hasznosítását. Hozzátette, a rendeletek célja a mobilpiaci verseny erősítése és a versenyképes árak biztosítása.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kapja meg a patikák elővásárlási jogát. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a szervezet tehet ajánlatot az állam nevében a gyógyszertárak tulajdonhányadának megvásárlására, ha az ott dolgozó gyógyszerészek nem élnek a lehetőséggel. A jogszabályok értelmében a már működő patikákat januártól negyedrészben, 2017. januárjától pedig felerészben gyógyszerészeknek kell birtokolniuk.

Két minisztérium munkatársai fogják felmérni a romagyilkosságok közvetlen sértettjeinek és az áldozatok hozzátartozóinak kárigényét. Erről rendeletben határozott a kormány. Az emberi erőforrások és az igazságügyi miniszter feladata lesz, hogy összegyűjtsék, mekkora kártérítést kérnek az érintettek, illetve ki állhat még elő jogos követeléssel. Azt is feltérképezik, hogy a sértettek és hozzátartozók milyen más forrásból kaptak segítséget, támogatást. A felmérést a hónap végéig elvégzik, majd egy hónap alatt dolgozzák ki az áldozatok támogatásáról szóló előterjesztést. -- A kormány azzal indokolja a kártérítést, hogy a 2008-2209-es támadássorozat idején az állami szervek nem tettek meg minden tőlük elvárhatót.

200 millió forint azonnali átcsoportosítását rendelte el a kormány a Rubik Központ előkészítésére. A pénzt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt kapja, a szervezeten belül erre a feladatra programirodát alakítanak. A logikai játék motívuma és gondolatisága által ihletett intézmény alapkoncepcióját és a megvalósítás jogi és finanszírozási alapelveit október végéig kell kidolgozni. A jövő évi költségvetésből több mint félmilliárdot szánnak a Rubik Központ előkészítésére.

Hatósági árassá tenné az adóhatósághoz bekötött pénztárgépek adatátvitelét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A nemzetgazdasági miniszterhez írt levélben azt is szorgalmazzák, hogy az online adatcsere forgalmát az adóhivatal fizesse. A kamara elnöke, Parragh László felidézte, hogy ez a felvetés már szerepelt az augusztus elsején feladott levelükben is, a pénztárgépek cseréjére vonatkozó határidők kitolásával együtt. Az utóbbi témában sikerült engedményeket elérni, az adatforgalom előfizetési díjáról azonban csak egy apró utalás jelent meg egy minisztériumi közleményben, és ennél határozottabb eljárást szeretnének - tette hozzá az elnök.

Darázsveszélyre figyelmeztetik a túrázókat a Pilisi Parkerdő munkatársai. A szakemberek azt tanácsolják a kirándulóknak, hogy csak a kijelölt turistautakon közlekedjenek, ahol nem bolygatják a növényzetet, így a darazsakat sem. Arra kérik a túrázókat, ne nyúljanak fa-, sziklaüregekbe, ne másszanak magaslesekre, és a kilátókat is fokozott óvatossággal közelítsék meg. A legtöbb darázscsípés Budapesten, a Hárs-hegy és a Hármashatár-hegy térségében történt.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×