eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Századvég: tovább erősödtek a kormánypártok

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye szerint a Fidesz-KDNP az elmúlt időszakban tovább tudta növelni előnyét az ellenzéki pártokkal szemben. A választási aktivitás a mérés szerint kissé emelkedett.

A Századvég Alapítvány az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, az augusztus végén készített kutatása szerint az előző hónapokhoz képest a kormánypártok szavazóinak tábora kismértékben nőtt, a többi parlamenti párt támogatottsága viszont alig változott.

Jelenleg a teljes népesség 27 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re. A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP támogatottsága május óta nem változott a Századvég szerint, jelenleg is 13 százalékon áll. A Jobbikra 7 százalék, az Együtt 2014-PM-re 4 százalék voksolna. Nem változott a kisebb pártok támogatottsága, az LMP-re a lakosok 2, a Demokratikus Koalícióra 1 százaléka, más pártokra 2 százalék szavazna - közölték.

A Századvég kutatása alapján a biztos szavazó pártválasztók körében is nőtt a kormányzó pártok előnye. A Fidesz ebben a körben június óta 49-ről 50 százalékra növelte támogatóinak arányát, míg az MSZP és a Jobbik támogatottsága kismértékben (23, illetve 12 százalékra) csökkent. Az Együtt-PM-re továbbra is a biztos szavazók 8 százaléka, az LMP-re 3, a Demokratikus Koalícióra 1 százaléka voksolna. Egyéb pártok támogatottsága 3 százalékos a biztos szavazó pártválasztók körében.

A Századvég szerint a választási aktivitás a korábbi hónapokban mértekhez képest kismértékben emelkedett, augusztusban a választókorúak 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. A pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya enyhén csökkent, jelenleg a választókorúak 44 százaléka tartozik ebbe a csoportba - tették hozzá.

A Századvég augusztus 23. és 28. között végzett telefonos kérdőíves közvélemény-kutatása során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg CATI-módszerrel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×