Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyelvvizsgabotrány: a Corvinus csak a helyet adta

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vádiratban szereplő esetek nem a Corvinus Egyetem nyelvi központjában történtek, az intézményt mindössze vizsgáztatási helyként használták - nyilatkozta az InfoRádiónak Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora annak kapcsán, hogy tizennyolc emberrel szemben emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség az egyetemen történt nyelvvizsgabotrány ügyében.

A vádirat szerint 2010-től a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő nyelvi központban négy nyelvvizsgáztató tanár egy közvetítő segítségével vizsgázónként 300 ezer forintot kért, hogy az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ által szervezett nyelvvizsgához olyanok is hozzájussanak, akik a követelményeket nem tudták teljesíteni.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 18 emberrel szemben a Fővárosi Törvényszéken. A vádlottak között van a négy nyelvvizsgáztató tanár, a közvetítő személy és 13 vizsgázó.

Rostoványi Zsolt elmondta, hogy a nyelvi központ jóllehet valóban az egyetem élelmiszertudományi karán működik, de nem a Corvinus Egyetem nyelvi központja keretében, hanem az ELTE ITK Origo nyelvvizsgaközpont  kihelyezett képzéseként. Ami pedig az ominózus hallgatókat illeti: információi szerint egyikük sem a Corvinus Egyetem hallgatója, hanem valamennyien Győrből kerültek ide.

A vádiratban szereplő négy oktató a vizsgáztatást a külső céggel kötött megbízási szerződés alapján végezte el - mondta Rostoványi Zsolt. Hozzátette: nem tudni, ők mennyire érintettek az ügyben, ám hárman már nem állnak az egyetem alkalmazásában. Az egyetem rektora a vádemelés bejelentése után belső vizsgálatot rendelt el, átfogó jelentést kérve a kar dékánjától az ügyről.

Hanganyag: Király István Dániel