eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Továbbra is a második helyen áll a Mol Közép-Európában - a nap hírei

Továbbra is a második helyen áll a Mol Nyrt Közép-Európa 500 legnagyobb vállalatának rangsorában. 175 új munkahelyet hoz létre Magyarországon a Hewlett-Packard, amellyel stratégiai megállapodást kötött a kormány.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Hewlett-Packard Magyarország Kft. Az infokommunikációs vállalat 175 új munkahelyet hoz létre Magyarországon. A megállapodás aláírásakor Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár azt mondta, a partnerséget vállaló cégek eddig 3500 új munkahely létrehozását jelentették be, ehhez jön még további 175 a Hewlett-Packardnál. Gonda Gábor, a társaság vezérigazgatója arról beszélt, hogy a vállalat 23 éve van jelen az országban, és hosszú távra tervez, amihez elengedhetetlen a szoros együttműködés. A cég a kormány 30. stratégiai partnere.

Még az idén 6 milliárd forinttal emelik az alapellátásban dolgozók finanszírozására fordítható összeget - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok kapnak béremelést. A védőnők juttatásáért külön jogszabályt alkotott az államtitkárság. Hangsúlyozta: az alapellátásban dolgozóknál valószínűleg a finanszírozást emelik meg, amiből bért tud majd fizetni az orvos, de a kifizetések technikájáról még egyeztetnek.

Elsősorban a rezsicsökkentés folytatása, a kiskeresetű családokat érintő adókedvezmények, valamint az úgynevezett GYED extra is napirenden szerepel a Fidesz háromnapos, visegrádi frakcióülésén. A rezsicsökkentésnél két javaslatról vitáznak: eszerint vagy január elsejétől, vagy még a fűtési szezon kezdete előtt mérsékelnék 10 százalékkal a gáz, a távhő és az áram fogyasztói árát. -- Az MSZP képviselőcsoportja Gárdonyban, a Jobbik Tiszavasváriban és Nyíregyházán tartja évadnyitó frakcióülésének rendezvényeit.

Fél százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a GDP 0,1 százalékkal emelkedett a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Elfogadhatatlannak tartja a bankszövetség devizahitelekre vonatkozó javaslatainak egy részét a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca ugyanakkor közölte: a mentőcsomagról még sem a kormány, sem a minisztérium nem hozott döntést. A tájékoztatás szerint a kormány abban érdekelt, hogy a bankok és az ügyfelek között kialakult tömeges méretűvé vált devizahiteles problémára mielőbb megoldást találjanak.

Az Európai Bizottság e-útdíj rendszert érintő kifogásait vizsgálják a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakértői. A tárca közleménye szerint az uniós testület a közelmúltban küldte meg véleményét az idén júliusban bevezetett úthasználati díjrendszerről. --- A közlekedési kérdésekben illetékes uniós-biztos szóvivője azt mondta, hogy a július elsején bevezetett útdíjrendszer nincs összhangban az uniós joggal. Helen Kearns hangsúlyozta: egyebek mellett a díjak összegét, valamint azt kifogásolják, hogy a magyar hatóságok az uniós véleményezés előtt vezették be az útdíjrendszert.

Továbbra is a második helyen áll a Mol Nyrt Közép-Európa 500 legnagyobb vállalatának rangsorában. A Deloitte tavalyi eredményeket ismertető felmérésében 62 magyar vállalat szerepel. A Top 500 minden évben külön rangsorolja a bankszektor, a biztosítási üzletág és több más iparág nagyvállalatait is. A régió 500 legnagyobb vállalatának rangsorában az első három helyezett nem változott 2012-ben sem, a listát továbbra is a PKN Orlen, a Mol és a Skoda vezeti.

Kábelszövetségeket bírságolt meg a Gazdasági Versenyhivatal. A Magyar Kábelkommunikációs Szövetségnek és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetségnek 11 millió forintot kell fizetniük, mert műsorterjesztési mintaszerződéseik versenykorlátozó kikötéseket tartalmaztak.

Több pontot is elfogadhatatlannak tart a Demokratikus Koalíció választási együttműködési javaslatában az MSZP elnöksége. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy Gyurcsány Ferenc pártja az Együtt-PM szövetséggel kötött szocialista megállapodás újratárgyalását célozza. Ajánlatában a Demokratikus Koalíció közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt az MSZP-nek.

Két héttel az első hiteligénylési határidő lejárta előtt már több mint 3200-an igényelték az állami kamattámogatású kötött felhasználású Diákhitel 2-t. A szabad felhasználású Diákhitel 1-re kétezer igénylés érkezett, míg kétszázan mindkét konstrukciót igénybe szeretnék venni.

Feloldotta a romagyilkosságok nyomozásával összefüggésben készült belső katonai biztonsági jelentés titkosítását a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat. A jelentés titkosításának megszüntetésével lehetővé vált, hogy a honvédelmi tárca, ígéretének megfelelően, elküldhesse a dokumentumot a parlamenti nemzetbiztonsági bizottság elnökének.

Vádat emelt az ügyészség a Budapesti Corvinus Egyetem nyelvvizsga ügyében. Bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmény miatt kell 18 embernek bíróság elé állnia.

Befejezték az aknamentesítést a magyar-horvát határ magyar oldalán. A tűzszerészek 31 robbanószerkezetet találtak a terület átvizsgálásakor.

Aláírta az új jegyautomaták gyártásáról, telepítéséről és üzemeltetéséről szóló megállapodást a Budapesti Közlekedési Központ és a tenderen nyertes T-Systems. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a BKK a jövő év elején kezdi meg az automaták cseréjét az elektronikus jegyrendszer bevezetésének projektjében. A folyamat másfél évig tart, a háromszáz automatából többféle jegy- és bérlettípust is lehet majd vásárolni, elfogadják a bankjegyeket és bankkártyákat is.

A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra az augusztus 18-án, 85 éves korában elhunyt Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, a Nemzet Sportolóját. A gyászszertartáson jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×