Fővárosi Közgyűlés - Visszavonták a Tormay Cécile közre vonatkozó határozatot

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 3. 09:51
Visszavonta a Fővárosi Közgyűlés azt a határozatot, amely szerint Tormay Cécile írónő nevét vette volna fel egy II. kerületi közterület. A testület kedden arról is határozott, hogy az önkormányzati választásokig nem változnak közterületi elnevezések.

Tarlós István főpolgármester a vitában jelezte, megkapták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását - amelyet azonban nem ismertetett a plénum előtt - a Tormay Cécile közre vonatkozóan, és nem tehet mást, mint befogadja az MSZP-frakció módosító javaslatát, és visszavonják a korábbi határozatot.

A képviselők arról is döntöttek, hogy a közgyűlés a jövő évi önkormányzati választások befejezéséig - jogszabály kötelező előírása kivételével - nem tárgyal közterület elnevezéséről, megváltoztatásáról szóló javaslatot. A főpolgármester ezt azzal indokolta, hogy az utóbbi időben a kelleténél élesebbé váltak a közterületi elnevezések vitái, továbbá elejét akarja venni annak, hogy a közelgő választásokkal összefüggésben bárki politikai célokra használja fel az elnevezésekkel kapcsolatos ügyeket.

A közterületi elnevezésekkel kapcsolatos javaslatot 26 igen szavazattal, a Jobbik 3 nem szavazatával és a Párbeszéd Magyarországért politikusa, Kaltenbach Jenő tartózkodása mellett fogadták el.

A Fővárosi Közgyűlés keddi rendes ülése egyperces tiszteletadással kezdődött Horn Gyula volt miniszterelnök és Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok halála miatt.

A napirend egészét 30 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el.