eur:
394.44
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Előzetes letartóztatásban a bolgár kamionsofőr - hírösszefoglaló

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Járásbíróság azt a bolgár kamionsofőrt, akit a pénteki, tömegkarambol okozásával gyanúsítanak. Az augusztusi fizetéssel, vagyis szeptember elején kaphatják meg az egészségügyben dolgozók a béremelésüket. Állami és uniós forrásokból több száz milliárd forinttal támogatja a fiatalok itthon maradását a kormány. Hírösszefoglaló.

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Járásbíróság azt a bolgár kamionsofőrt, akit a pénteki, tömegkarambol okozásával gyanúsítanak - közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője. Gyugyi Csilla elmondta: a döntés nem jogerős, mert fellebbezett a kamionsofőr védője. Az ügyvéd arról számolt be: védence sokkos állapotban van, így nem képes vallomást tenni. Még arról sem beszélt, hogy mi okozhatta az M5-ös autópályán a 3 halálos áldozattal és mintegy 30 sérülttel járó balesetet.

Az augusztusi fizetéssel, vagyis szeptember elején kaphatják meg az egészségügyben dolgozók a béremelésüket. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye szerint mindenkinek - mintegy 95 ezer egészségügyi dolgozónak - emelkedik a fizetése januárig visszamenőleg, a legnagyobb mértékben azoké, akik tavaly kisebb emelést kaptak. A bérfejlesztésre több mint 23 milliárd forintot fordítanak. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár májusban jelentette be, hogy az ágazatban mindenki, akinek tavaly növekedett a bére, legalább újabb 10 ezer forintos fizetésemelést kap.

Állami és uniós forrásokból több száz milliárd forinttal támogatja a fiatalok itthon maradását a kormány. Az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos azt mondta: otthonteremtési programmal, családi és gyermekek után járó adókedvezményekkel, szociálpolitikai támogatásokkal, hátrányos helyzetű és pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának megkönnyítésével próbálják segíteni az itthoni boldogulást. Mihalovics Péter hangsúlyozta: csak ez utóbbi kezdeményezésre 110 milliárd forint jut, és általa eddig 37 ezer fiatal kapott támogatást.

Megkezdte a kilábalást az adósságcsapdából az ország - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné hozzátette: visszafizettük az IMF-hitelt, megszűnt a Magyarországgal szemben 2004-ben indult túlzottdeficit-eljárás, az ország az adósságterheit lerakva képes egyre jobban teljesíteni. A tárcavezető Szekszárdon, a Tolna megyei önkormányzat megyenapi ünnepségén beszélt erről, majd aláírta a magántőke bevonásával épült bátaszéki uszoda kiváltásáról szóló szerződést.

Az üzemanyagok drágulására számít a portfolio.hu. A portál szerint a dízel 4-5, a benzin ára pedig 2-3 forinttal emelkedhet szerdán. Az árváltozást a forint gyengülése és a finomított termékárak emelkedésével indokolják a szakértők. A MOL pénteken bruttó hat forinttal emelte a benzin, és két forinttal a gázolaj árát. A benzinért literenként átlagosan 429, a gázolajért 435 forintot kell fizetni. Az autósok továbbra is 20-25 forintos különbséget tapasztalhatnak az egyes kutak árai között.

Életbe lépett a budapesti taxirendelet, a taxisok az eddigi maximált ár helyett fix viteldíjjal fuvaroznak. Az alapdíj 450 forint, ezen felül kilométerenként 280 forintot, várakozásnál pedig percenként 70 forintot kell fizetni. Az eddig érvényes maximált árat 1998-ban vezették be. Az új taxirendelettel megszűntek az eddigi kedvezmények, így a repülőtérre utazóknál használt transzferdíj és a szerződéses partnereknél alkalmazott kedvezményes tarifa is. Az új szabályozásban szerepelnek a taxik küllemére vonatkozó előírások is, 2014 augusztus végéig minden taxinak sárgának kell lennie.

A tanévkezdéshez igazodva változik a budapesti tömegközlekedési járatok menetrendje is. Hétfőtől a tömegközlekedési járművek a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint viszik az utasokat. Hétköznapokon általában külön menetrend érvényes hétfőtől csütörtökig és más a pénteki napokra. Szeptemberben több más menetrendi változás is életbe lép a fővárosi közösségi közlekedésben, így új éjszakai járat indul a Várnegyedben, és egymáshoz hangolják több, közös szakaszon közlekedő busz és villamos indulásait.

Egy szíriai kormányzati lap szerint az Egyesült Államok történelmi visszakozásba kezdett. Az újság azután írta ezt, hogy az amerikai elnök bejelentette: a kongresszus felhatalmazását kéri egy Szíria elleni katonai akcióhoz. Barack Obama javaslatáról várhatóan több mint egy hét múlva dönthet az amerikai törvényhozás. Bassár el-Aszad szíriai elnök erre úgy reagált: országa képes szembeszállni minden külföldi agresszióval. A szíriai ellenzék ugyanakkor csalódását fejezte ki, hogy kétséges, és ha lesz is, több mint egy hetet késik az amerikai csapás. Közben John Kerry washingtoni külügyminiszter közölte: emberi szövetminták vizsgálati eredménye szerint szaringázt vetettek be a Damaszkusz környéki vegyitámadásban.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×