Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Az MFB nem versenytársa a kereskedelmi bankoknak"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Fejlesztési Bank együttműködésre törekszik a kereskedelmi pénzintézetekkel -- mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója.

Egy fejlesztési banknak a világon mindenhol meg kell tudnia oldania olyan feladatokat is, amelyeket egy kereskedelmi bank képtelen lenne, vagy nem akarna - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baranyay László.

Időnként adódnak olyan feladatok, amelyeket egy állami bank old csak meg, mert azok fontosak a kormányzat számára, mivel társadalmi problémacsomaggal érintkező kérdésekről van szó - magyarázta a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója, aki hozzátette: meg kel keresni, hogy ez hogyan illeszthető be abba a szabályozási környezetbe, amiben egy ilyen típusú intézménynek működnie kell. Ha beilleszthető más módon, akkor meg kell találni erre a megoldást. Ha nem, bátran és határozottan ki kell állni a feladatot adó elé, és meg kell mondani, hogy ezt ilyen formában nem lehet megoldani.

Az elnök-vezérigazgató arról is beszélt, hogy a húsz éve német mintára létrejött, különtörvénnyel szabályozott, lakossági betéteket nem gyűjtő, hosszú távú finanszírozással foglalkozó Magyar Fejlesztési Bank nem versenytársa, hanem együttműködő partnere a kereskedelmi bankoknak.

Ez az együttműködés nehezebb időszakban hullámzik, többször kell tárgyalni az együttműködésről, arról, hogyan kell a kockázatokat és a profitot megosztani - fűzte hozzá.

Baranyay László új fejlesztési lehetőségeket lát a mezőgazdaságban, valamint az erőd- és vadgazdálkodásban, ahol ugyan szintén vannak válságjelek, de a szakemberek felkészültsége és a jó természeti adottságok érdemessé teszik az ágazatot a finanszírozásra.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.