Füstölhetnek a szigetlakók

Infostart
2013. július 30. 17:57
Valószínűleg mégis lehet majd cigarettát kapni a Sziget fesztiválon. Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője az InfoRádiónak elmondta: két trafikos kérelmezte nemzeti dohányboltja áthelyezését a rendezvény idejére, egyikük a Hajógyári-sziget egy pontjára, másik a Mozaik utcai benzinkútra.

Július 1-jétől lépett életbe a trafiktörvény, amely azt jelenti, hogy állami monopólium a cigarettaárusítás, dohány csak a Nemzeti Dohányboltban kapható. A törvény életbe lépésével felmerült a kérdés, hogy lehet-e majd a fesztiválokon cigit kapni. Az Indexnek ekkor még Gerendai Károly a Sziget Szerevezőiroda vezetője azt mondta, hogy még zajlik az egyeztetés Lázár Jánossal, de szerintük lehet majd árusítani a Szigeten. Hozzátette: A 2000 főnél kisebb településekre tervezett mozgóboltos megoldást a fesztiválon is elképzelhetőnek tartják.

Július elején a Nemzeti Dohánykereskedelem Nonprofit Zrt. vezetője azt közölte, hogy a trafikok ideiglenes működéssel nem árusíthatnak dohányterméket a fesztiválon. Gyulay Zsolt ekkor még azt nyilatkozta, van elég Nemzeti Dohánybolt a harmadik kerületben és a cél a dohányzás visszaszorítása, nem pedig az ellenkezője.

A Sziget szervezői azonban attól tartottak, ha nem sikerül megállapodást kötni, akkor a fesztivál területén extrém méreteket ölt majd a feketén történő cigarettaárusítás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal keddi tájékoztatása szerint azonban mégis lesz cigarettaárusítás a Szigeten. Suller Atilla azt mondta az InfoRádiónak, hogy a feltétel az, hogy amíg ezeken a helyszíneken működnek, addig az állandó boltjaikat be kell zárniuk, mivel egy koncesszióval csak egy trafikot lehet üzemeltetni. A megfelelő működést pedig pénzügyellenőrök ellenőrzik majd.

Az áthelyezésnél azonban a jogszabályokat be kell tartani, például nem lehet mozdítható helyről árusítani a cigit. Suller Attila hozzátette: több cigarettaárus megjelenése már nem várható a Sziget fesztiválon, mert a területen nincs több, a dohányboltokra vonatkozó szigorú előírásoknak megfelelő épület.

A Mozaik utcában lévő épületet már ellenőrizték, és megfelelt az előírásoknak. A Sziget területén lévő épület ellenőrzése még folyamatban van . A dohányboltok nyitási ideje még adótitok, azonban annyit elárult a szóvivő, hogy a Mozaik utcában egyhónapos engedélyt kértek. A visszakerüléshez hasonló procedúrán kell keresztül mennie a boltosoknak, mint az átkerülésnél.

Afesztivál hivatalos térképénmár láthatók a T betűvel jelölt Nemzeti Dohányboltok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást