eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Egyeztetésre hívta a frakcióvezetőket Áder János - a nap hírei

Egyeztetésre hívta a frakcióvezetőket az államfő, a téma az ombudsmanjelölt személye lesz. Civil szervezettel egyeztetett a nemzetgazdasági miniszter a lakáscélú devizahitelekről. Egyre kevesebb pénzt kapnak a közép-, kelet-, és dél-európai bankok a nyugati tulajdonos pénzintézetektől.

Megbeszélésre hívta a parlamenti pártok frakcióvezetőit Áder János köztársasági elnök mielőtt megnevezné jelöltjét az alapvető jogok biztosának posztjára. A találkozó egy hét múlva, augusztus 6-án lesz a Sándor-palotában. Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le.

A lakáscélú devizahitelekről egyeztetett egy civil érdekképviselettel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárca közleménye szerint a cél az, hogy a devizahitelesek ügyében - különös tekintettel a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelekre - kompromisszumos és minden érintett bevonásával szolidáris megoldás szülessen.

Egyre kevesebb pénzt kapnak a közép-, kelet-, és dél-európai bankok a nyugati tulajdonos pénzintézetektől. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elemzése arról is beszámol, hogy bár a negyedéves bontásban mérsékelt az anyabankok finanszírozásának visszaesése, de halmozottan számolva ez meglehetősen nagy mértéket ért el. A forrásszűkítés leginkább Magyarországot és Szlovéniát érintette.

Halasztva fizethetik az önerőt az önkormányzatok és társulásaik az uniós forrásokból egyes beruházások esetén. Egy kormányrendelet módosítása teszi lehetővé, hogy a szükséges önerőt csak a projektjük végén használják fel a helyhatóságok. Ezzel több idő áll rendelkezésre az önerő előteremtésére, az esetleges késlekedés nem veszélyezteti a támogatás lehívását.

Augusztus elsejével módosul a távolléti díj számítása. A jövőben például a munkabér a távollétes - szabadságos - hónapban nem függ majd a hónap napjainak számától, illetve a távollét időtartamától. A törvény kimondja, hogy a munkavállalót havi bére mindig azonos összegben illeti meg.

Több autógyártó is kedvező konstrukciókat kínál a taxisoknak, akikre Budapesten számos új, az egységes arculat és járműpark megteremtését célzó szabály vonatkozik 2015-től. Csotló Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési, szállítási és szállítmányozási osztályának alelnöke az InfoRádiónak elmondta: 2-2,5 ezer autót kell az új szabályozás miatt lecserélni, de ez a színvonal emelkedésével jár majd.

Még egy hónapig igényelhetnek a digitális átálláshoz támogatást azok a rászorulók, akiknél lekapcsolják az analóg földfelszíni sugárzást. Zsuppán Attila, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatója azt is elmondta: eddig 55 ezer háztartásban szerelték be az átalakítót, vagy nyújtottak támogatást kedvezményes előfizetéshez.

A dohányosok csaknem negyede változtat szokásain a trafiktörvény miatt - állapította meg a Szinapszis Kft felmérése. A csaknem 700 megkérdezett dohányos 24 százaléka gondolja úgy, hogy jelentős hatással lesz rá a trafiktörvény. Ennél nagyobb az arányban, 38 százalékuk azonban azt válaszolta, hogy semmit sem változtat meg szokásaiban az új szabályozás miatt. A cigarettázók 13 százaléka arra készül, hogy ritkábban vásárol dohányterméket, így kevesebbet fog szívni. Minden huszadik válaszadó azonban ha ritkábban is megy majd trafikba, de akkor egyszerre többet fog venni a termékekből. Az idén májusban végzett felmérés alapján a dohányosok egy hónapban átlagosan 17 800 forintot költenek cigarettára.

Eddig két nemzeti dohánybolt forgalmazási jogának felfüggesztéséről döntött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fiatalkorúak kiszolgálása miatt. Negyven hasonló eljárás még folyamatban van. Közben a kormány honlapján közzétették a korábbi két alkalommal eredménytelennek hirdetett összesen 180 dohány-koncesszió újrapályáztatásának felhívását, maga a kiírás várhatóan 15 napon jelenik meg. Az is kiderült, hogy valószínűleg mégis lehet majd cigarettát kapni a Sziget fesztiválon. Két trafikos kérelmezte nemzeti dohányboltja áthelyezését a rendezvény idejére, egyikük a Hajógyári-sziget egy pontjára, másikuk a Mozaik utcai benzinkútra kért egy hónapos ideiglenes engedélyt.

Telefonon beszélt és egy térképet nézett a mozdonyvezető a múlt heti spanyolországi vonatbaleset pillanatában. A galíciai bíróság a nyomozás eddigi adataira hivatkozva megállapította, hogy a szerelvény 153 kilométer/órás sebességgel ment, amikor kisiklott. Akkor már fékezett a vonatvezető, a pár pillanattal korábbi 190 kilométer/órás sebességről. A vezetőfülkében elhangzó beszélgetéseket rögzítő feketedoboz meghallgatásakor kiderült, hogy a masiniszta a vasúttársaság egyik alkalmazottjával beszélt telefonon, amikor a végzetes kanyarba ért, és feltehetően éppen egy térképet tanulmányozott. A múlt szombati szerencsétlenségben 79-en haltak meg és több százan megsérültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×