Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kétszázezer álláskereső téli közfoglalkoztatásáról döntött a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kétszázezer álláskereső közfoglalkoztatásba történő bevonásáról döntött a kormány a 2013-2014. évi téli időszakra - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Közülük százezren dolgoznak majd idén novembertől jövő év áprilisáig, további százezren pedig olyan képzést kapnak a közfoglalkoztatás keretében, amellyel elhelyezkedési esélyeik a nyílt munkaerőpiacon növekedhetnek - tájékoztatott közleményében a minisztérium.

A tárca az MTI kérdésére közölte: a kormány a célkitűzés megvalósítása érdekében a startmunka-program 2013. évi finanszírozására szolgáló költségvetési előirányzat mintegy 19 milliárd forinttal való emeléséről döntött. A fenti összeget a központi költségvetés biztosítja, emellett további 24 milliárd forint uniós forrásból valósítják meg a képzéseket.

A téli átmeneti közfoglalkoztatásban várhatóan részt vesz majd a jelenlegi közfoglalkoztatottak egy része, de bevonnak hátrányos helyzetű álláskeresőket.

A 2013/2014-es téli időszakra tervezett közfoglalkoztatás országos szintű programként működik majd. Nagyobb létszámban tervezik a közfoglalkoztatást azokban a megyékben, ahol jelenleg is jelentős számban vannak közfoglalkoztatottak, így például Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyékben.

Az idén decembertől jövő év március végéig tervezett képzési időszakban a közfoglalkoztatottak számára különböző, az igényeikhez alkalmazkodó felzárkóztató, szakmai felkészítő, betanító, és szakmai végzettséget adó képzéseket egyaránt terveznek annak érdekében, hogy a résztvevők elhelyezkedési esélyei a nyílt munkaerőpiacon ezáltal is növekedjenek.

A közfoglalkoztatásban résztvevők a jogszabályban meghatározott közfoglalkoztatási bért kapják, a foglalkoztatás és képzés várhatóan napi 6 órás időtartamban történik majd.

A további részletek kidolgozását, a program megvalósításának előkészítését az NGM és a Belügyminisztérium közösen végzi - közölte a nemzetgazdasági tárca.