Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szeptembertől az 1-es villamoson a sor

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 3-as metró felújítása leghamarabb 2014 végén kezdődhet, annak pedig még csak a lehetőségét vizsgálják, hogy meghosszabbítsák-e Káposztásmegyerig a vonalat - mondta az InfoRádiónak Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezetője. Hozzátette: a héten kezdődő villamosvágány-felújítások augusztus 20-ra fejeződnek be, az 1-es villamosé pedig szeptemberben kezdődik.

A 3-as metró megérett a felújításra - mondta Vitézy Dávid, a Budapest Közlekedési Központ (BKK) vezetője. A BKK már elkezdte a felméréseket a felújításához.

Az előkészületek támogatásához uniós pályázatot nyújtottak be. A metróvonal szinte minden szempontból igényli a renoválást. A legfontosabb a metróvonal cseréje, de a metróállamosokat is felújítanák - ismertette az elképzeléseket Vitézy Dávid az InfoRádiónak.

Tervezik a metróvonal meghosszabbítását Káposztásmegyerig, azonban erre csak akkor kerülhet sor, ha a régi vonalat teljesen rendbe hozták. A Káposztásmegyeri vonalról már a nyolcvanas években készültek tervek, de azok mára használhatatlanok, mivel az infrastruktúra túlságosan megváltozott - fejtette ki a BKK vezetője.

A munkálatok leghamarabb 2014-ben kezdődhetnek, mivel a részletes tervezés mellett hátra vannak még a hatósági engedélyezések és a források megszerzése. Vitézy Dávid szerint a sok lépés miatt könnyen lehet, hogy a felújítás csak 2015-ben indulhat.

A metróvonallal szemben a villamosvonalak átépítése már megkezdődött. A rekonstrukciót fővárosi támogatásból valósítják meg, mivel azok csak kisebb munkák, és csak ott végzik el, ahol a legrosszabb a helyzet. Jelenleg a 4-6-os villamos nagykörúti szakaszát újítják, szombattól pedig elkezdik a Petőfi híd környékének rekonstrukcióját. A közlekedést ez idő alatt potlóbuszokkal biztosítják.

A BKK vezetője azt mondta, kisebb munkálatok vannak még a Fehérvári úton, a Déli pályaudvar és a Széll Kálmán tér között.

Szeptemberben indul az 1-es villamos felújítása

Szeptember 28-án kezdődik az 1-es és a 3-as villamos felújítása. Előbbi Róbert Károly körúti szakaszához 1984-ben nyúltak utoljára hozzá, ezért ez a legrosszabb állapotú vonal Budapesten - közölte Vitézy Dávid. A két villamosvonalra BKK- és uniós pénzből összesen 40 milliárd forintot költenek. Az új síneket és peronokat 2014 előtt még biztos nem vehetik igénybe a közlekedők.

A Clark Ádám tér átépítéséről szóló szóbeszédről azt mondta a BKK vezetője, hogy még felmérik a helyzetet és több szempontot is figyelembe vesznek. Hozzátette: a Várbazár felújítása kiemelt projekt, de még csak tervek vannak.

A felújítások mellett a hőség is több feladatot ad a BKK dolgozóinak. A pályaszolgáltatók például állandóan vágánykivetődéssel küzdenek, az utcán dolgozó kollégák számára biztosítani kell a megfelelő folyadékmennyiséget, illetve a járműveken is több a rosszullét. A klíma használatára fokozottan figyelnek, és előírják a járművezetőknek, hogy reggel héttől este tízig működjön a berendezés.

A hétvégi Formula-1-es futam miatt a 8-as HÉV-en Budapest-kártyával kiegészítő jegyv ásárlása nélkül lehet utazni - tette hozzá Vitézy Dávid. A kedvezményes utazás részletei megtalálhatók a BKK honlapján. 

Hanganyag: Sigmond Árpád