eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Jövő héten tárgyalnak a devizahitelekről

Jövő héten kezdheti meg a kormány és a Bankszövetség a lakáscélú devizahitelek kivezetését célzó javaslatok kidolgozását. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak nyilatkozva higgadt tárgyalást ígért.

Ki kell vezetni a devizahiteleket a magyar pénzügyi rendszerből, de a kormány még tárgyal ennek módjáról - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közrádió reggeli műsorában.

"Most Magyarország erős, ezért nem egy végtörlesztés típusú megoldást javaslunk, hanem egy nyugodt, higgadt tárgyalást, ami nemcsak egy csoportját segíti meg a devizahiteleseknek, hanem magát az intézményt is megszünteti. Amíg devizahiteles konstrukció létezik a lakáspiacon Magyarországon, addig a magyar pénzügyi rendszer sincs biztonságban, tehát ami most fönnáll, az rossz a családoknak és rossz az egész magyar gazdasági rendszernek" - mondta a kormányfő.

A Kúria nemrég született határozata nyomán Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt héten a Hír TV-nek nyilatkozva jelentette be, hogy a kormányzat keresi a devizahitel-szerződések jogszabályi módosításának lehetőségét.

Ekkor még azonban nem lehetett tudni, hogy mindez az összes devizahitelre, vagy csupán a lakás-hitelekre vonatkozik. Az OTP-részvények árfolyamára mindenesetre negatívan hatott a hír. Igazi árzuhanást mégis az okozott, hogy Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója néhány nap alatt 11 milliárd forintnyi részvényét dobta piacra. Emögött többen az újabb devizahiteles mentőcsomagot sejtették, a Magyar Nemzet pedig a bankvezér betegségéről és visszavonulásáról írt, de Csányi Sándor szerdán mindkettőt cáfolta, mondván, hogy agrárberuházásaihoz volt szüksége a pénzre és visszavonulását sem tervezi.

"Olyan megoldás nem születhet devizahiteles ügyben, amit az OTP-bank ne tudna túlélni. Úgy, hogy még megfelelő tőkéje is van. Lehet, hogy akkor nem akvirálunk" - nyilatkozta.

Nem sokkal később kiderült, hogy a kormányülésen elhalasztották a döntést, a kabinet viszont kimondta, hogy ki kell vezetni a lakáscélú devizahiteleket a hazai piacról. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter meg is kezdte a tárgyalást a Bankszövetséggel. A felek abban maradtak, hogy jövő héten kezdhetik meg a konkrét javaslatok kidolgozását.

Varga: Túlzóak a becslések

Arra kell törekedni, hogy a lehető legkorábbi időpontban le lehessen zárni a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel kivezetésének kérdését - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak. Varga Mihály szerint senki sem akarja a magyar bankrendszert tönkretenni, senkinek sem érdeke, hogy ennek a rendszernek a stabilitása meginogjon, vagy megboruljon, ezért a kormány ésszerű megállapodásra törekszik, ésszerű határidőt szeretne arra, hogy megtörténjen a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel kivezetése. Hozzátette: túlzóak azok a becslések, amelyek szerint hirtelen majd több mint 3 milliárd eurós veszteség jelenik meg a banki mérlegekben.

Varga Mihály elmondta: a társadalmi igazságosság jegyében döntött a kormány úgy, hogy a forintban eladósodott lakáshitelesek összességében nem járhatnak rosszabbul, mint a devizában eladósodottak.

Évekig eltarthat, amíg a magyar pénzügyi rendszerből kivezetik a lakáscélú devizahitel intézményét, amit majd a hitelezőkkel folytatandó tárgyalások előznek meg - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Bloomberg hírügynökségnek. Hozzátette: a kormány le akarja rövidíteni a jelzáloghitelek átlagosan 11 éves futamidejét, és meg akarja akadályozni a devizahitelek "elburjánzását".

Az államtitkár szerint "nem a végtörlesztéshez hasonló megoldásra kell számítani, az összehasonlítás erősen túlzó". Közölte: "a cél a devizahitelek forinthitelekre történő átváltása. Reálisan nézve a folyamat évekig tarthat, és ha sikerül felére csökkenteni az átlagos futamidőt, akkor már elértünk valamit".

Az Együtt-PM szövetség azt javasolja, hogy a banki különadóból írják le az árfolyamgátban részt vevők gyűjtőszámlán halmozódó tartozásának egy részét. Bajnai Gordon, a szövetség vezetője szerint az árfolyamgát volt az egyetlen kormányzati intézkedés, amely átmeneti segítséget jelentett a devizahiteleseknek, ugyanakkor ez is ketyegő bomba, amit hatástalanítani kell.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×