Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így halad a mellékutak felújítása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jó ütemben haladnak a Magyar Közút Zrt. mellékút-felújítási projektjei; az év első felében befejeződött csaknem 60 kilométernyi alsóbbrendű út teljes körű rekonstrukciója, mintegy 400 kilométernyi szakasz felújításán már dolgoznak a kivitelezők, több mint 200 kilométernyi szakasz felújítása pedig előkészítési, közbeszerzési fázisban van - közölte a társaság.

Európai uniós forrásokból összesen csaknem 438 kilométernyi, régóta felújításra váró alsóbbrendű út újult meg teljes egészében 2010 eleje és 2012 vége között. Idén ennek több mint másfélszerese valósul meg, az Új Széchenyi Terv keretében 2013-ban összesen mintegy 660 kilométernyi, erősen leromlott állapotú mellékút felújítására kapott támogatást a Magyar Közút. A projektek összértéke eléri a 87,8 milliárd forintot.

A társaság közleménye szerint idén már bejeződött a Baranya megyei Alsómocsoládi bekötőút 7,2, a Csongrád megyei Röszke-Mórahalom összekötő út 9,9, a Királyhegyes-Makó összekötő út 4, a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúl-Ménfőcsanak összekötő út 2,9, a Pápa-Szilsárkány összekötő út 3,2, a Hajdú-Bihar megyei Tiszavasvári-Hajdúböszörmény összekötő út 13,5, a Komárom-Esztergom megyei Tata-Győr összekötő út 15,3, valamint a Pest megyei Soroksár-Örkény összekötő út 3,4 kilométeres szakaszának felújítása.

Összességében az év első felében 59,4 kilométernyi alsóbbrendű út teljes körű rekonstrukciója valósult meg, több mint 6,5 milliárd forint értékben.

A teljes körű felújítások általában tartalmazzák a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, a belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját, a külterületi szakaszokon az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát is.

A projektek befejezését követően nő a forgalombiztonság, javul a szolgáltatási színvonal és csökken az utazási idő - áll a közleményben.