Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Idén már nem módosítják a tranzakciós illetéket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A forintban eladósodott lakáshitelesek összességében nem járhatnak rosszabbul, mint a devizában eladósodottak, ezért őket is támogatni kívánja a kormány. Erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt a Portfolio.hu gazdasági hírportálnak adott interjúban.

Arra kell törekedni, hogy a lehető legkorábbi időpontban le lehessen zárni a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel kivezetésének kérdését - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak.

Senki sem akarja a magyar bankrendszert tönkretenni, senkinek sem érdeke, hogy ennek a rendszernek a stabilitása meginogjon, vagy megboruljon. Ezért a kormány ésszerű megállapodásra törekszik, ésszerű határidőt szeretne arra, hogy megtörténjen a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel kivezetése - hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint túlzóak azok a becslések, amelyek szerint hirtelen majd több mint 3 milliárd eurós veszteség jelenik meg a banki mérlegekben.

Varga Mihály elmondta: a társadalmi igazságosság jegyében döntött a kormány úgy, hogy a forintban eladósodott lakáshitelesek összességében nem járhatnak rosszabbul, mint a devizában eladósodottak.

A nemzetgazdasági miniszter egyértelművé tette, hogy csak a lakáscélú hitelekről van szó, a szabad felhasználásúakról nem. A nagyságrendek miatt csak lehatárolva és célzottan lehet érdemi segítséget adni - fogalmazott.

A tervezett intézkedéscsomag részleteiről a tárcavezető nem beszélt, mint mondta, ezekről fognak tárgyalni a bankszövetséggel.

A nemzetgazdasági miniszter a családi adókedvezmény jövő évi, tervezett módosításával kapcsolatban elmondta, az 45 milliárd forint költségvetési bevételkiesést jelenthet.

Varga Mihály közölte: mindenki optimistábbá vált a magyar gazdaság kilátásait illetően, az Európai Bizottság azért engedte ki Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól, mivel reálisnak tartja azt, hogy idén és jövőre is 3 százalék alatt marad a költségvetési hiány.

A miniszter szerint jó döntést hoztak azzal, hogy a készpénzforgalmat terhelték egy magasabb kulccsal. A június végi makrogazdasági számok alapján a tranzakciós illeték további módosítása az idén kizárható - tette hozzá.