Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiller emelné a felvételi ponthatárt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hiller István szocialista országgyűlési képviselő már két év múlva megemelné a legalacsonyabb felvételi ponthatárt 240-ről 260-ra. A volt oktatási miniszter szerint legkésőbb október 23-ig meg kell állapodni az ellenzéki összefogásról.

Súlyos társadalmi problémának tartja Hiller István volt oktatási miniszter, hogy a diákok többsége nem tudja kifizetni a költségtérítéses képzés árát. Az MSZP országgyűlési képviselője és oktatási szakpolitikusa az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: példátlan, hogy egy év alatt 37 százalékkal csökkent az önköltséggel felvett hallgatói létszám.

A szocialista politikus szerint túlzott mértékű és meggondolatlan volt a felsőoktatási finanszírozás csökkentése, a felsőoktatás szerkezete nincs rendben, szerinte ennek egyik következménye, hogy az önköltséges hallgatók száma radikálisan csökkent.
Hiller István a nemzetközi és magyar felmérésekre hivatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy ugrásszerűen megnőtt a külföldre kivándorló magyar fiatalok száma.

Hiller István szólt arról is: már két év múlva megemelné a legalacsonyabb felvételi ponthatárt 240-ről 260-ra. Az ellenzéki politikus szerint ennyi idő elegendő lenne az átmenethez.

Legkésőbb október 23-ig meg kell állapodni az ellenzéki összefogásról - mondta az MSZP országgyűlési képviselője. A volt oktatási miniszter úgy vélte: ez a legvégső időpont ahhoz, hogy megfelelően fel lehessen készülni és el lehessen juttatni az üzeneteket a választókhoz.

Arról nem mondott arányokat, hogy az egyéni képviselőjelöltből hány legyen szocialista. Megismételte: olyan jelölteket kell állítani, akikkel a legnagyobb az esély a győzelemre.

Mint kiemelte: bár híve az együttműködésnek, de nem szeretne olyan parlamentet, ahol a szocialista frakció kevesebb mint egyharmadnyi szavazati aránnyal rendelkezik.

Hanganyag: Boros Péter