eur:
393.17
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A mentők tanácsai a kánikulai napokra

A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van. Aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse - tanácsolta az Országos Mentőszolgálat.

A nagy meleg elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, de lehetőleg nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát érdemes kortyolgatni. Gondoskodjunk a gyermekek, idősek, betegek folyadékpótlásáról is.

A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt.

Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

A vízparton enyhülést keresők fokozottan ügyeljenek arra, hogy a bányatavak, a természetes vizek a kiszámíthatatlan vízmélység, az esetleges örvények miatt veszélyt jelenthetnek.

A hőség az elfogyasztott alkohol hatását felerősíti, így fürdőzés közben fulladásveszélyt okozhat.

A nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély, vezessünk óvatosan!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×