eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megszüntetné az önköltséges egyetemi képzést az MSZP

Az önköltséges felsőoktatási képzés megszüntetését javasolja az MSZP az idei felvételi adatok alapján.

Hiller István volt oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az egyetemek és főiskolák a tavalyinál nyolcezerrel kevesebb diákot vettek fel, így 80 136 helyett szeptemberben 72 159 elsőéves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait.

Az önköltséges képzésre felvett hallgatók száma egy év alatt 37 százalékkal csökkent - tette hozzá, ezt azzal magyarázva, hogy sokan nem tudják kifizetni a tandíjat, akik pedig mégis, azok egy része inkább külföldre megy.

Az MSZP ezért a 2015-ben kezdődő tanévtől megszüntetné az önköltséges képzési formát. Egyidejűleg a színvonalemelés érdekében 240-ről 260-ra emelné a bekerüléshez szükséges minimumponthatárt. Aki eléri a kellő felvételi pontszámot, az első évben tandíjmentesen tanulhatna, majd a következő évtől az intézmények határozhatnák meg a bentmaradási követelményeket. "Azoktól, akik nem bírják vagy nem akarják állni az egyetemi versenyt, az intézmény saját szabályai szerint elköszön. Ez évszázadok óta így van" - fejtette ki.

Magyarázatul hozzáfűzte: az állam mindenkinek, aki teljesíti a felvételi követelményeket, biztosítaná a tandíjmentességet, majd a diákoknak kellene megtartaniuk.

További elképzeléseikről közölte: visszaadnák a felsőoktatásból 2010 óta kivont 63 milliárd forintot, de nem mechanikusan, hanem minőségi szempontok alapján. Emellett erősítenék az egyetemi autonómiát, folytatnák a kutatóegyetemi projektet és ösztönöznék a nyelvtanulást, így visszaállítanák a 2010-ben "azóta is teljesen ismeretlen okból, ostobaságból" megszüntetett nulladik évfolyamos nyelvi képzéseket.

A volt miniszter a felvételi eljárást értékelve azt mondta: két év alatt 46 ezerrel csökkent a felvételizők száma, amit demográfiai okokkal nem lehet magyarázni. Szerinte a háttérben az áll, hogy egyre több fiatal megy külföldre. A kormány felsőoktatás-politikája és a menetközben is többször módosított felvételi rendszer mára az elvándorlás egyik fő okává vált - jelentette ki.

Az MSZP-s képviselő beszélt arról is, hogy az oktatási kormányzat stratégiai tervei nem teljesültek. A gazdasági területekre a tavalyinál kevesebb, a műszaki, a természettudományos és az informatikai képzésekre több jelentkezőt akartak felvenni, ezzel szemben gazdasági képzésekre 13 százalékkal több hallgatót vettek fel, műszakiakra viszont 11, a természettudományos szakokra pedig 22 százalékkal kevesebbet. Csökkent az informatikai, valamint az orvosi és egészségtudományi képzésre bekerülők száma is, miközben pedagógusképzésre 20 százalékkal több diákot vettek fel - mondta.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×