eur:
393.27
usd:
367.42
bux:
66499.59
2024. április 25. csütörtök Márk

Klinghammer: Megéri az államnak a több művelt ember

Az eredetileg tervezett 55 ezer helyett több mint 58 ezer diákot vettek fel állami ösztöndíjas képzésre. A felsőoktatásért felelős államtitkár elégedett az eredménnyel. Klinghammer István adott interjút az InfoRádiónak a ponthatárokról.

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint a kormány, a szülők és a fiatalok elvárása is teljesült a felvételi ponthatárok kihirdetésekor. Hozzátette: a minőség irányába mozdultak el a felsőoktatási intézmények, ugyanis a maximális keretszámot nem mindenhol használták ki, és inkább tartották a magasabb ponthatárt. Ez egyértelműen jelzi, hogy az intézetek jó szakemberek képzésére törekszenek.

Az intézmények autonómiája érvényesült - hangsúlyozta Klingammer István. Az iskolák döntöttek arról, hogy milyen szakokat indítanak el és melyeket nem. Az államtitkár kiemelte, a kormánynak nem célja, hogy bezárják a felsőoktatási létesítményeket, azonban figyelembe kell venni, hogy hova nem jelentkeznek a fiatalok, és hogy ennek mi lehet az oka. Ez nem azt jelenti, hogy azokat a szakokat, amelyekre nincs elég jelentkező, azonnal megszüntetik. Az államtitkár hozzáfűzte: minden intézménynek kell egy fő profil, illetve terület, amelyekhez viszonyítva eldönthetik, milyen szakokra van szükségük.

A ponthatárok emelését vagy csökkentését az iskolák határozzák meg. A keretszámok valószínűleg nem emelkednek jövőre, a csökkentés pedig annak a függvénye, hogy hányan jelentkeznek az adott szakra.

Az idei költségvetésből az államilag támogatott szakok több mint 10 milliárd forintot tesznek ki . Megéri az államnak a több művelt ember - fogalmazott Klinghammer István.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×