eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma

Ittas vezetés miatt napokon belül bíróság elé lehet kerülni - lapszemle

Július elsején megváltozott az ittas járművezetésre vonatkozó törvényi tényállás - hívja fel a figyelmet a Népszabadság. A Magyar Nemzet azt írja, nem költöznek át a dohányboltok a fesztiválokra.

Július elseje után az ittas járművezetés megváltozott törvényi tényállása miatt szinte valamennyi ügy alkalmas lehet a bíróság elé állításra - írta a Népszabadság. A lap szerint a Fővárosi Főügyészség egyik vezetői értekezletén elhangzott: ittas vezetésnél immár nem a sofőr alkoholos befolyásoltságát kell bizonyítani, hanem csupán azt, hogy a szervezetében volt-e annyi alkohol, amely az ellenőrzéskor mért alkoholkoncentrációt képes volt előidézni.

A Népszabadságban arról is lehet olvasni, hogy felmondott Zsuga János, a Mol tulajdonában lévő központi gázvezetékcég, az FGSZ Földszállító Zrt. vezérigazgatója. A lap úgy tudja: Zsuga János személyes okok miatt kérte felmentését. Augusztus 1-jétől közös megegyezéssel távozik. A Népszabadság pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint Zsuga János utódjelöltje a Mol nemzetközi kitermelésében tevékenykedő Fehér János, akinek kinevezési folyamata még zajlik.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy különösen nagy kárt okozó csalás és magánokirat-hamisítás miatt emelt vádat a napokban a Békés Megyei Főügyészség négy férfi ellen, akik 2005-ben teljesítés nélkül vagy túlszámlázással építettek ki széles sávú internethálózatokat MSZP-SZDSZ-es irányítású településeken, kistérségben. Futó Sándor, a főügyészség szóvivője elmondta: az akkori Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2005-ben pályázatot írt ki gazdaságilag elmaradott településeknek széles sávú internet kiépítésére.

Múlt hét végéig egyetlen érintett sem kért engedélyt arra, hogy dohányboltját valamely nagyobb fesztivál helyszínén nyithassa újra - írja a Magyar Nemzet, amely szerint mindez ahhoz vezethet, hogy a fesztiválok látogatói csak nagyobb gyalogtúrával juthatnak el a legközelebbi dohányboltig. Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szóvivője elmondta: a trafikosnak új engedélykérelmet kell benyújtania az adóhivatalhoz. Ráadásul cigarettát fesztiválon sem lehet árusítani konténerből, lakókocsiból vagy olyan bódéból, ahová vevők nem tudnak belépni. Az engedélyezési folyamat több hétig is eltarthat.

Az Index munkatársai a VIII. kerület szívében jártak, ahol éppen egy éve avatták fel nagy csinnadrattával az ország első konténerőrsét, népi nyelven dobozrendőrét. Az átadók azt várták, hogy az áthelyezhető rendőrségi irodakonténer megerősíti a szubjektív biztonságérzetet Budapest bűnügyileg legfertőzöttebb területén. Az első négy hónapról van adat: eszerint 22 esetben vettek fel panaszt, de számtalan esetben fordultak a lakosok jogi tanácsért és általános segítségért. Három biztonsági intézkedés történt és 8 egyéb jelentés keletkezett.

Az Index arról közöl összeállítást, hogy Vilmos hercegnek és Katalin hercegnőnek hatványozottan nehéz dolga van, amikor nevet adnak hétfőn született gyermeküknek. Egyrészt nem elégedhetnek meg egyetlen keresztnévvel, másrészt a gyerek vezetéknevét is nekik kell kitalálni. A George elég biztos tippnek tűnik, mivel a György névnek nagy hagyománya van a brit királyi családban; így hívták például II. Erzsébet nagyapját is. Esélyesek még azok nevek is, amelyek teljes formájukban egy uralkodóhoz méltóak, becézve viszont elég hétköznapiak egy kisfiúhoz. Ilyen tipp például a Fredercik és a Leopold.

Ismét napirendre került, hogy Újpest-központ helyett Káposztásmegyer lehet az M3-as metró végállomása - írja a Napi Gazdaság azzal összefüggésben, hogy a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. megjelentette a vonal rekonstrukciója, illetve meghosszabbítása előkészítésének tervezésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot. A BKK és a főváros uniós forrásból valósítaná meg fejlesztést, amely része annak a huszonhét, 50 millió euró feletti értékű projektnek, amelyet az EU 2014 és 2020 közötti költségvetéséből finanszíroznának. A tervek szerint 150 milliárd forintba kerülne, a rekonstrukció és a hosszabbítás 2016-ban kezdődne meg, 2019-re pedig be is fejeződne.

A Portfolión arról lehet olvasni, hogy meglehetősen eseménytelen volt a keddi nap a tőzsdén, miután nem érkeztek fontosabb makrogazdasági adatok, a befektetők már az Apple számai miatt izgultak, aminek következtében kivárás volt jellemző. Az Apple magyar idő szerint kedden késő este közölte legutóbbi negyedéves pénzügyi eredményeit. Akárcsak az előző negyedévben, most is jelentős esés volt a profitban 2012 hasonló időszakához képest. A cég 6,9 milliárd dolláros hasznot jelentett, ami 22 százalékkal kevesebb a tavalyi 8,8 milliárdos profitnál. Iparági elemzők szerint a cégnek nagyon nagy szüksége volna már egy olyan, áttörést hozó termékre, mint amilyen az iPhone és az iPad volt.

A Pénzcentrum tippeket ad az olcsó nyaraláshoz. A portál azt tanácsolja, hogy akinek lehetősége van, utazzon telekocsival, mert könnyedén található a neten olyan autó, amely a Balatonra vagy a horvát tengerpartra megy, és néhány ezer forintért van 1-2 szabad helye. Olcsó szállást többnyire magánlakásokban lehet találni. Ha valaki olcsó úti célt keres, annak az albán tengerpartot vagy ismeretlen görög szigeteket ajánlanak, akár olcsó falusi szálláshelyekkel. Aki viszont országon belül pihenne, annak a balatoni szabadstrandokat javasolják, ahol nem kell fizetni a belépőkét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×