eur:
394.04
usd:
369.84
bux:
65766.8
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A családi adókedvezmény kiterjesztéséről döntött a kormány - hírösszefoglaló

A családi adókedvezmény január elsejei kiterjesztéséről döntött a kormány. Nem tervezi a visszavonulást az OTP elnök-vezérigazgatója. Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat

Kiterjeszti a kormány a családi adókedvezményt. A kabinet ülése után Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, az érintettek az egyéni egészségbiztosítási járulékból vagy a nyugdíjjárulékból is le tudják vonni azt a részt, amit nem vettek igénybe a személyi jövedelemadóból. A jövő évi adótörvényeket már ennek alapján terjeszti be a nemzetgazdasági miniszter. A családi adókedvezmény kiterjesztése az egyik eleme a kormány korábban megismert család- és népesedéspolitikai akciótervének.

Nem tervezi a visszavonulást az OTP elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor megismételte, hogy azért dobta piacra saját OTP-részvényeit az elmúlt napokban, mert agrárbefektetéseket tervez. Ehhez legkevesebb 25 milliárd forintra van szüksége, ennek egy részét fedezik az eladott értékpapírok. Az eladás időpontját a részvény árfolyamhoz kötötte. Az újabb devizahiteles mentőcsomag tervéről azt mondta, a kormány még nem egyeztetett a bankokkal, csak a Bankszövetség tagjai konzultáltak egymás között. Az OTP vezetője úgy látja, a banki jövedelmezőség jelentősen csökkent az utóbbi években, és az újabb csomag csak tovább növeli a bizonytalanságot. Ugyanakkor olyan megoldás nem születhet a devizahitelesek ügyében, amelyet az OTP Bank ne tudna túl élni - mondta Csányi Sándor.

A kormány szerint ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú, deviza-alapú jelzáloghiteleket. A nemzetgazdasági miniszter erről rövidesen tárgyalásokat kezd a hitel- és pénzintézetekkel. Varga Mihály a lépést azzal indokolja, hogy a devizahitelek olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelentenek, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni. Varga Mihály szerint olyan megoldást kell találni, amellyel a forinthitelt választók nem járnak rosszabbul, mintha devizakölcsönt vettek volna fel.

Több javaslatot is megfogalmaztak a kormánynak az ellenzéki pártok a devizahitelesek megmentésére. Az MSZP szerint a javasolt lépés már nem segít a már bajba jutottaknak. A Jobbik úgy véli: a kormánynak nem a bankokkal, hanem a devizahitel-károsultakkal és a civil szervezetekkel kellene egyeztetnie. Az LMP arra kéri a kormányt, hogy a tervezett devizahiteles mentőcsomagban a nehezen törleszteni tudó emberekre összpontosítson. Az Együtt-PM Szövetség azt várja, hogy csak olyan megoldás mellett döntsenek, amely kiállja a jogállamiság próbáját.

Szeptemberig 40 család költözik be az ócsai szociális lakóparkba. Eddig 24 család foglalta el otthonát, de szeptemberig még 16 család érkezik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetője szerint a költözködést, a beilleszkedést szociális munkásaik segítik, akik minden nap kilátogatnak a lakóparkba. A még lakatlan épületekre az év végéig lehet jelentkezni.

A felelős gyermekvállalást támogatják a népesedési kerekasztal kormány elé került javaslatai - mondta a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója. Révész Máriusz az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy azokat kívánják kedvezőbb helyzetbe hozni, akik munkából kívánják felnevelni gyermekeiket.

Hamarosan megkezdi működését a Sólyom magyar légitársaság - jelentette be a cég vezérigazgatója. Vágó József szerint kezdetben 6 géppel, 22 európai célállomásra, köztük hat fővárosba repülnek majd. A pontos menetrendet akkor teszik közzé, ha elindul az online jegyfoglalási rendszerük. A vezérigazgató azt mondta, egy megállapodás alapján a légitársaság finanszírozási keretét, pénzügyi hátterét ománi és Arab Emírségek-beli befektetők hosszú távon biztosítják.

Megkapta a kormánytámogatás időarányos részét a Fővárosi Önkormányzat, az összeg a budapesti közösségi közlekedés működését biztosítja. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója cáfolja azt a szocialista állítást, hogy az átutalás nem érkezett volna meg. Szűcs Somlyó Mária hozzátette, hogy döntés született az összeg ütemezéséről is.

A gazdasági képzésekre és a nemzetközi tanulmányokhoz kellett elérni a legmagasabb pontszámokat az idei felsőoktatási felvételiknél. A ponthatárokat este hozták nyilvánosságra a www.felvi.hu oldalon. Az adatok alapján legalább 465 ponttal lehetett csak bekerülni a Budapesti Corvinus Egyetem - államilag finanszírozott - alkalmazott közgazdaságtan és gazdaságelemzés szakára. Az első helyen a legtöbb jelentkező az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölte meg.

A külügyi államtitkár szerint egymásra utaltak a közép-európai országok a válság kezelésében. Németh Zsolt a Bálványosi Nyári szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján arról is beszélt, hogy a kisebbségi jogok minden esetben a demokrácia kérdéskörébe tartoznak. Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium parlamenti államtitkára a nemzetközi egyezményeket sértőnek tartja a tervezett román közigazgatási reformot. A román külügyminisztérium államtitkára úgy reagált: a közigazgatási átszervezésre tett megjegyzések beavatkozást jelentenek a romániai demokratikus folyamatba.

Az igaz hitre való visszatérésre szólította fel mintegy 200 ezres hallgatóságát Ferenc pápa a brazíliai Aparecidában tartott szentmiséjén. A katolikus egyházfő arra buzdította fiatalokat, hogy álljanak ellen a múló bálványoknak, így a hatalomnak és a pénznek. Ferenc pápa holnap a Rio de Janeiró-i Copacabana strandon üdvözli az ifjúsági világtalálkozóra zarándokolt híveket.

A György Sándor Lajos nevet választotta Vilmos herceg és Katalin hercegnő elsőszülött fiának. Ezt a Kensington-palota, a házaspár londoni hivatala közölte. A 87 esztendős II. Erzsébet királynő néhai édesapja is VI. György néven uralkodott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×