Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Támogatja a Fidesz a családi adókedvezmény kibővítésének tervét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz támogatja a családi adókedvezmény kiszélesítésének tervét - közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a kabinet szerdai ülésén tárgyal a demográfiai programról, amelynek részeként bővülhet az adókedvezményt igénybe vevők köre.

Így azok a családok is érvényesíthetnék az adórendszer adta kedvezményeket, amelyek ezt eddig nem tudták százszázalékosan megtenni - magyarázta a szóvivő.

Felidézte: a családi adórendszert Európa egyik legalacsonyabb adókulcsával kombinálva vezette be a kormány, mégpedig azért, mert egyértelmű volt, hogy a 2010-ig működő, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok által megalkotott adórendszer megbukott. Utóbbi ugyanis nem támogatta sem a munkát, sem pedig a gyermeknevelést - mondta Selmeczi Gabriella.

A családi adórendszer rövid idő alatt kézzel fogható eredményeket hozott, hiszen például három gyermek esetén havi nettó 99 ezer forint a kedvezmény, így a háromgyermekesek nettó átlagkeresete 24 százalékkal nőtt - ismertette, megjegyezve, hogy az előzetes adatok alapján 2012-ben több mint 840 ezren tudtak élni az adókedvezménnyel, összesen mintegy 158 milliárd forint megtakarítást elérve ezzel.

A baloldali politikusok nyilatkozataiból azonban az látszik - folytatta -, hogy "nagyon szúrja a szemüket" a családi adórendszer. "Bajnai Gordon és Mesterházy Attila bevallotta, hogy átalakítaná a családi adórendszert (...), és sokaknak kevesebbet adna. (...) Gyurcsány Ferenc pedig egyenesen eltörölné a családi adókedvezményt" - fejtette ki Selmeczi Gabriella.