Nem indul eljárás a telekomadó miatt - a nap hirei

Infostart
2013. július 23. 21:10
Nem indul eljárás az Európai Bíróságon a magyarországi távközlési adó miatt. Az állampapír kibocsátásokkal indokolja a nemzetgazdasági tárca az államadósság év eleji növekedését. Az Európai Központi Bank példáját követi ezentúl a kamatdöntés előkészítésében a jegybank Monetáris Tanácsa.

Visszavonja a távközlési szektorra kivetett különadókkal kapcsolatos, az Európai Bírósághoz benyújtott kereseteket az Európai Bizottság. A döntést azzal indokolták, hogy június végén az Európai Bizottság által Franciaországgal szemben indított, hasonló jellegű és jogalapú ügyben nem a brüsszeli uniós testület, hanem Párizs javára döntött a luxembourgi székhelyű ítélkező fórum. A bíróság akkor kimondta: nem ellentétes az unió engedélyezési irányelvével a Franciaország által 2009-ben az elektronikus hírközlési szolgáltatókra kivetett különadó.

Az állampapír-kibocsátásokkal indokolja a nemzetgazdasági tárca az államadósság megemelkedését az év első hónapjaiban. A minisztérium szerint az időarányos tervnél több forint alapú állampapírt dobtak piacra, ennek bevételéből az Államadósság Kezelő Központ egyfajta tartalékot képez. A minisztérium ezért az államadósság GDP arányos átmeneti növekedését kedvező helyzetként, és az adósságkezelő előrelátásaként értékeli.

A kamatcsökkentési folyamatban ezután változik a monetáris politika kerete - jelentette be a jegybank elnöke. Matolcsy György a Monetáris Tanács ülése után azt mondta, az Európai Központi Bank példáját követve ezentúl a pénzügyi stabilitás és a reálgazdaság helyzetét is figyelembe veszik az alapkamat kialakításakor. Ezek az előretekintő, iránymutató elemek egészítik ki az infláció középtávú alakulásának adatát a döntés előkészítésében - tette hozzá a jegybank elnöke. A Monetáris Tanács korábban ismét az alapkamat csökkentéséről döntött, az iránymutató rátát újabb 25 bázisponttal mérsékelték, így az most a történelmi mélypontnak számító 4 százalékon áll. Matolcsy György jegybank elnök szerint a kamatcsökkentési ciklus akár 3 százalékig is folytatódhat.

Megjelent a kormány honlapján a patikai tulajdoni hányadra vonatkozó pályázat szabályainak tervezete. A dokumentum szerint a Nemzeti Vagyonkezelő lenne az állam nevében elővásárlási és tulajdonosi jogot gyakorló szerv az egészségügyért felelős miniszter szakmai felügyeletével. A parlament június végén fogadta el azt az egészségügyi salátatörvényt, amely szerint a már meglévő patikákban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak jövő januárra meg kell haladnia a 25 százalékot. Ha a gyógyszerészek nem élnek a lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga.

Rendkívüli ellenőrzéseken vizsgálja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat a Nemzeti Dohányboltokban. Az akció augusztus 30-áig tart. A fogyasztóvédelmi hatóság országosan elvégzett eddigi több mint 200 ellenőrzéséből 17 alkalommal szolgálták ki a fiatalkorú vásárlót, 34 esetben pedig azt látták, hogy a kereskedő a vonatkozó előírás ellenére sem tessékeli ki a fiatalkorút a boltból.

Ideiglenes menekülttábort nyitnak a Vámosszabadi külterületén álló volt munkásszálló épületében. A település átmenetileg hozzájárul az elsősorban családok befogadására alkalmas központ működéséhez. Jövő márciusban azonban ismét áttekintik a migrációs helyzetet. A belügyminisztérium azt ígéri, hogy térfigyelő kamera rendszert építenek ki és annyi rendőr lesz a környéken, amennyi szükséges.

Víz osztással és az utak locsolásával próbál enyhíteni a hőségen a Fővárosi Önkormányzat szerdától. A jégben tárolt, hűtött zacskós vizet a Deák téren osztják napközben. A locsolóautók megállás nélkül dolgoznak, napközben a lakótelepeket, éjszaka a főutakat hűtik. Ellenőrzik a Főkert Nonprofit Zrt tulajdonában lévő ivókutak működőképességét, a fővárosi strandok pedig egy órával tovább, este 9-ig lesznek nyitva. A parki, köztéri szökőkutakban továbbra is tilos fürödni. Az országos tisztifőorvos szerdától másodfokú hőségriasztást rendelt el, és várhatóan szombattól harmadfokúra emelik a riadót.

Sajnálatát fejezte ki a szerb nagykövet a Budapest Honvéd labdarúgó csapatának szurkolóit ért szerbiai atrocitások miatt. Rade Drobac hozzátette, meggyőződése, hogy a szerb hatóságok a két klub drukkerei közötti incidenseknek igyekeztek elejét venni, valószínűleg nem a legmegfelelőbb módon. A nagykövetnek a kispesti klub elnöke írt levelet, miután múlt csütörtökön az Újvidékre tartó mintegy félezer magyar szurkolót megvárakoztatták a határon, elvették tőlük az ételt és a személyes tárgyakat, nem állhattak meg útközben a stadionig, és ott sem várta őket büfé. Visszafelé is tüzetesen átvizsgálták autóbuszaikat.