eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Közös megegyezéssel távoztak az autópályakezelő vezetői - hírösszefoglaló

Közös megegyezéssel távoztak az autópályakezelő vezetői, a tulajdonos szerint ennek nincs köze az e-útdíj rendszer körüli bonyodalmakhoz. Vélhetően stratégiai döntésre készül a Monetáris Tanács holnapi, kamatdöntő ülésén, a jegybank elnök, szokásától eltérően személyesen tájékoztatja majd a sajtót. Jogszabályi előírásokkal magyarázza az iskolák tömeges átnevezését a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Hírösszefoglaló.

Közös megegyezéssel távozott posztjáról Bakó Attila, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vezérigazgatója és Horváth Róbert üzemeltetési igazgató is. Ezt a tulajdonos Magyar Fejlesztési Bank erősítette meg a távirati irodának. Egyben cáfolták az Index hírportál értesülését, miszerint az e-útdíj rendszer körüli botrányok miatt menesztették volna a vezetőket. A Fejlesztési Bank szerint a Magyar Közút és az Állami Autópálya Kezelő strukturális változásokon megy keresztül, melynek megfelelően új menedzsment jön létre, de erről később adnak tájékoztatást.

Kivételes sajtótájékoztató tart holnap a Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülése után a jegybank elnöke. Hivatalba lépésekor Matolcsy György azt mondta, hogy szakítva elődje gyakorlatával, a kamatdöntő ülések után nem, csak a stratégiai fontosságú döntésekről lesznek sajtótájékoztatók. Elemzők szerint a Monetáris Tanács holnap ismét 25 bázisponttal 4 százalékra csökkenti az irányadó rátát. A Portfolió gazdasági hírportálnak nyilatkozó piaci szakértők azonban azt sem zárták ki, hogy mivel ez a mostani ciklusban az utolsó vágás, ezért jóval nagyobb mértékű lesz az eddig rendszeressé vált 25 bázispontnál.

A devizahiteleseknek nyújtott újabb segítségről tárgyal a kormány a szerdai ülésén, sajtóhírek szerint két javaslat közül választhat a kabinet. A portfolio.hu úgy tudja, hogy a nemzetgazdasági tárcánál az árfolyamrés miatti probléma megoldásán dolgoznak. Ugyanakkor a közigazgatási és igazságügyi minisztériumban egy összetettebb tervet készítenek, a korábbi árfolyamgát vagy a végtörlesztési program mentén. A hírportál számításai szerint az előbbi legfeljebb 80 milliárd, az utóbbi több mint ezer milliárd forint veszteséget okozna a bankoknak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban megerősítette, hogy a devizahitelesek helyzetéről is egyeztetnek a Bankszövetséggel, Navracsics Tibor igazságügyi tárcavezető pedig azt mondta, hogy a téma a szerdai kormányülés napirendjén is szerepel.

Az éves előirányzat 82 százalékán áll az államháztartás hiánya, az első hat hónap 721 milliárd forintos deficitet hozott. Tavaly ilyenkor 3 százalékponttal rosszabb volt az államháztartás hiánya, ami akkor az éves érték 85 százalékát jelentette. A portfolio.hu szerint az idei hiány csökkentését célzó egyik intézkedés, a tranzakciós illeték az eddigi legmagasabb összeget, csaknem 16 milliárd forintot hozott júniusban. Ezzel a februári bevezetés óta eltelt öt hónapban mintegy 70 milliárd forint bevétele volt a költségvetésnek, ez az egész évben ebből a forrásból várt összeg fele.

Jogszabályi előírásokkal indokolja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, hogy több oktatási intézmény nevét megváltoztatták. Korábban a Délmagyarország című napilap írt arról, hogy az iskolák öthónapos késéssel, a tanév végén tudták meg, hogy már januártól új nevük van. A központ szerint az átvett köznevelési intézmények már egy szervezet részét képezik, azon belül pedig nem lehetnek többen ugyanazzal a névvel. Ezért vagy a település nevével vagy az ellátott feladatot kifejező szóval egészült ki az elnevezés, amelynek megváltoztatását a működtető önkormányzat bármikor kérheti.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint a szociális ágazatban dolgozók bérét is rendezni kell, ők ugyanis az elmúlt években összesen több mint 20 százalékos reálkereset-veszteséget szenvedtek el. Erről a szervezet elnöke írt nyílt levelet Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Szűcs Viktória szerint a szociális területen dolgozók illetménye évek óta a minimálbér közelében stagnál, a kormány több intézkedése is hátrányosan érintette ezeket a közalkalmazottakat, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács tárgyalásai pedig nem vezettek eredményre.

Még augusztusban megkezdi az egyeztetést a közös egyéni képviselő-jelöltekről az MSZP és az Együtt-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség - mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. A Párbeszéd Magyarországért politikusa hozzátette, az a céljuk, hogy megtalálják a 106 legjobb jelöltet. A független parlamenti képviselő szerint ősszel elindul a választási kampány, ezért kell mielőbb dönteni a jelöltekről. Karácsony Gergely reméli, hogy szeptemberre már a közös miniszterelnök-jelölt személyéről is megállapodhat a szocialista párt és az Együtt-PM.

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter. A kijelölt tűzrakó helyeken is tilos tüzet gyújtani az erdőkben és a fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetén belül, mert a kánikulai meleg és szárazság miatt gyorsan elterjednek a lángok. A tilalom visszavonásig érvényes. A vidékfejlesztési miniszter felhívja a kirándulók, a földeken dolgozók, az autósok és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát ne dobjanak el.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×