Csányi Sándor visszavonul?

Infostart
2013. július 21. 15:20
A Magyar Nemzet Online értesülése szerint visszavonulásra készül Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. A honlap ezzel magyarázza az üzletember csütörtöki hatalmas részvényeladását.

Az MNO úgy tudja, hogy egészségügyi probléma állhat a döntés hátterében, 2013 februárjában Csányi Sándor súlyos szívműtéten esett át Németországban.

A honlap emlékeztetett arra, hogy az elnök-vezérigazgató, valamint a minősített befolyása alatt álló Bonitás Zrt. csütörtökön darabonként 4668 forintos átlagáron 342 818 darab OTP-törzsrészvényt értékesített. Ezzel Csányi Sándor tulajdona az OTP Bank által kibocsátott értékpapírból 10 000 darabra csökkent. A bank azt is közölte, hogy a Bonitás 2002 Zrt., mint az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának minősített befolyása alatt álló társaság, a Budapesti Értéktőzsdén darabonként 4617 forintos átlagáron 1 350 000 darab OTP-törzsrészvényt adott el. Így a Bonitás 2002 Zrt. tulajdona az OTP Bank által kibocsátott részvényből 1 150 000 darabra (0,41 százalékra) csökkent. Mindezek mellett Csányi Sándor elnök-vezérigazgató közvetlenül fennálló részvénytulajdona változatlan maradt - tudatta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapja pénteken.

Az OTP ugyancsak pénteken azt közölte a távirati irodával, hogy Csányi Sándor és vállalkozásai hazai, elsősorban agrár- és élelmiszer-ipari beruházások finanszírozására csoportosítják át az értékesített OTP Bank-részvényekből származó bevételt. Elemzők akkor úgy vélték, a piacnak nem elég magyarázat az, hogy a 8 milliárd forinthoz közeli OTP-eladás oka Csányi portfóliójának átalakítása.

Az MNO emlékeztetett arra, hogy Navracsics Tibor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában bejelentette, hogy újabb mentőcsomaggal készülnek a devizahitelesek számára, melyben az árfolyam-különbözet részleges átvállalása vagy teljes elengedése szerepel. A lehetőségekről már jövő szerdai ülésén tárgyal a kormány. Az újabb devizahiteles mentőcsomag hírére az OTP árfolyama mintegy 9 százalékot esett két nap alatt. Pénteken további 4,9 százalékkal gyengült. Az árelmozdulás miatt a Budapesti Értéktőzsde időlegesen szüneteltette az OTP-részvények kereskedését.