Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormányfő szerint gazdaságilag is megéri majd a 2021-es vízes vb-t megrendezni - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormányfő szerint gazdaságilag is megéri majd a 2021-es vizes világbajnokság budapesti megrendezése. Katasztrófavédelmi kitüntetést kapott a dunai árvízi védekezés több résztvevője. Robbanás történt a pekingi nemzetközi repülőtéren, csak a támadó sérült meg

A 2021-es vizes világbajnokság rendezési jogának elnyerése a miniszterelnök szerint jó példa arra, hogy a nemzet képes az együttműködésre a közös célokért. A kormányfő a közmédiának adott nyilatkozatában hangsúlyozta, ilyen rangos sporteseménynek Magyarország még soha sem adott otthont, és Budapest az ország támogatása nélkül nem tudja megrendezni a vb-t, ezért is volt szükség a kormány részéről garanciákra, illetve megállapodások megkötésére. Orbán Viktor szerint gazdaságilag is érdemes ilyen rendezvényt befogadni, mert sokkal többet fog hozni, mint amennyit visz.

Katasztrófavédelmi kitüntetést kapott a dunai árvízi védekezés több résztvevője. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a budapesti ünnepségen egyebek között arról beszélt, hogy a sikeres árvízi védekezésnek az előjelezés, a felkészülés, a szervezettség és a társadalmi összefogás volt a kulcsa. Bakondi György közölte, hogy a kormány a tegnapi nappal hivatalosan is megszüntette a vészhelyzetet, és biztosította a megfelelő jogi és szervezeti hátteret a sikeres védekezéshez.

Európa legnagyobb lovasközpontjává tenné Magyarországot a kormány. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a Lipicai Lovasfesztiválon arról beszélt: a lovas sportok, a lovas turizmus vendégeket vonz és munkahelyeket teremthet. Hozzátette: a Kincsem Nemzeti Lovasprogram részeként szeptembertől már kétszáz általános iskolában tanulhatnak lovagolni a gyerekek, a lovaglás pedig bekerülhet a nemzeti alaptantervbe. Selmeczi Gabriella hangsúlyozta azt is, hogy a lovasterápiát szeretnék bevonni az egészségbiztosítási rendszerbe.

Õsszel hozzájuthatnak követeléseik egy részéhez az Orvostechnikai Szövetség tagvállalatai, ezt az ígéretet kapták az egészségügyi államtitkárság képviselőitől. Rásky László főtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta, még júniusban jelezték, hogy a kórházak lejárt tartozása elérte a tavaly év végi szintet, és meghaladta a 10 milliárd forintot, ami azóta 50 százalékkal nőtt. A főtitkár szerint az egészségbiztosítási alapban felhalmozódott 30 milliárd forintból javasolták rendezni a tartozásokat, de azt a tájékoztatást kapták, hogy ez nem lehetséges, mert az idei ágazati béremeléshez a teljes összegre szükség van.

Ellenzéki összefogás nélkül nincs győzelem a 2014-es választásokon, de egy akármilyen összefogás nem vezet feltétlenül győzelemhez. Erről Bajnai Gordon beszélt a Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesület alakuló közgyűlésén, ahol Kónya Pétert választották az egyesület elnökévé. Az Együtt-Párbeszéd Magyarországért Szövetség vezetője a jövő évi választásokra utalva úgy fogalmazott: a győztes koalíció csak olyan lehet, amelyik reményt és a jó kormányzás lehetőségét nyújtja, nem megosztó, középre nyitott és bírja a sokféleséget. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a volt kormányfő beszédét azzal kommentálta: Bajnai Gordon újabb szereplőt talált a rezsicsökkentés-ellenes koalícióhoz.

Ismét megállnak a Budapesti Közlekedési Központ hajói a margitszigeti kikötőkben, a D13-as járatok tehát újra érintik a szigeten a Szállodák és a Centenáriumi emlékmű megállókat. Ezek a járatok a Rómaifürdőtől a margitszigeti kikötők érintésével a Haller utcáig közlekednek, a Kopaszi-gátig azonban továbbra sem mennek el. A BKK menetrend szerinti hajói 2012 júliusa óta közlekednek a Dunán, a járatokat az elmúlt egy év alatt összesen 440 ezer utas vette igénybe.

Részben visszadobta a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Sólyom Hungarian Airways engedélykérelmét - értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy a cégnek új eljárásban kell engedélyért folyamodnia. A korábbi nyilatkozatok szerint a magát a következő nemzeti légitársaságként pozicionáló cég hat géppel indulna még az idén, négy év múlva azonban már ötvengépes flottát tervez.

Robbanás történt a pekingi nemzetközi repülőtéren. Az állami televízió jelentése szerint egy kerekesszékes férfi egy zacskónyi puskaport robbantott fel. Õt kórházba vitték, rajta kívül más nem sérült meg. Úgy tudni, a robbantó azért ragadtatta magát tettére, mert korábban valamilyen sérelem érte a kínai hatóságok részéről, állítólag meg is verték, ezért került kerekesszékbe.