Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor: Ilyen rangos eseményt még nem rendezett az ország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország még nem rendezett olyan rangos sporteseményt, mint a vizes világbajnokság.

A kormányfő nagy örömmel fogadta a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) pénteki döntését, miszerint Budapest rendezheti az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, műúszók és vízilabdázók 2021-es világbajnokságát. A Kossuth Rádiónak Barcelonában, a helyszínkijelölés után elmondta: érezte, hogy az elmúlt hét-nyolc hónapban nem dolgoztak hiába, és ez most meghozta a gyümölcsét.

Hangsúlyozta: ez volt az eddigi legjelentősebb visszaigazolása annak, hogy a sport stratégiai ágazat Magyarországon, mert az ország még soha sem adott ilyen léptékű eseménynek otthont. Hozzátette: a világ szavazott most bizalmat Magyarországnak, hiszen a FINA-nak 203 tagszervezete van.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára úgy vélte, az előkészítés is roppant fontos volt. Kiemelte: a vizes vb az olimpiák és a labdarúgó világesemények után a harmadik-negyedik legjelentősebb sportesemény, amelyre szinte az egész világ figyel. Hangsúlyozta, hogy a vizes vb-re készülő létesítmények a jövőnek épülnek majd.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a FINA végrehajtó bizottságának tagja kifejtette, a 2021-es vb helyszínéről most szavaztak, de a rendezés kérdése véleménye szerint már februárban eldőlt, amikor a FINA vezetői megkapták a legmagasabb fokú garanciákat az ország vezetőitől. Jelezte, a szavazás egyhangú volt, ő maga is voksolt, így Budapest 22-0-ra nyerte a választást.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt emelte ki, hogy a pályázati csapat jól dolgozott, jól felkészült a döntésre. Hozzátette: mostantól jönnek majd azok a napok, amelyek során igyekezni kell, hogy Magyarország sikeresen adjon otthont a világbajnokságnak.