Így szabályozzák a közalkalmazottak magánéletét

Infostart
2013. július 19. 10:53
A kormánytisztviselők magánéleti viselkedését is szabályozza az a Zöld könyv, amely - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint - az eddigi íratlan etikai szabályokat foglalta össze. A szeptember elsejétől hatályos iránymutatásról Bíró Marcell az InfoRádiónak azt mondta: a kódex rendelkezései elsősorban a kormánytisztviselők munkavégzésére vonatkozik. Árva János, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerin, tájékoztatásnak nem rossz, de majd csak a bevezetés után fogják látni, hogy mennyire működik a gyakorlatban.

Elfogadták a Zöld könyvet és az etikai kódexet, amelyek általános viselkedési formákat rögzítenek, és a hivatallal összefüggő viselkedést szabályozzák. Bíró Marcell úgy fogalmazott ez egy ajánlás, amelyet a kormány nemzetközi tapasztalatok alapján készített a köztisztviselőknek.

Galló Istváné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével ellentétben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára nem tartotta "félelmetesnek" a Zöld könyvet, amely már nemcsak a kormánytisztviselőkre, hanem a közalkalmazottakra is vonatkozik. Hozzátette, hogy az eddigi gyakorlat alapján készítették, és a józan ész határait nem lépték át.

Kiemelte: a cél a munkahelyen és a magánéletben a hivatalra hatással lévő viselkedés szabályozása és nem az, hogy öltözködési szabályokat állítsanak fel. Az etikai kódexben továbbá hangsúlyt kapott a munkavégzés formái és az önkényes viselkedés szabályozása.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást