eur:
394.04
usd:
369.81
bux:
65898.87
2024. április 23. kedd Béla

Brüsszel megváltoztatná az adatvédelmi megegyezést

Az amerikai titkosszolgálatok lehallgatási botránya után az Európai Bizottság megváltoztatná az amerikaiakkal kötött adatvédelmi egyezményt - jelentette ki Viviane Reding uniós igazságügyi biztos pénteken Vilniusban az Európai Unió igazságügyi minisztereinek találkozóján.

A Safe Harbor (Védett kikötő) elnevezésű, a személyes adatok cseréjére vonatkozó megállapodás "inkább kiskapu, mint valódi védelem polgáraink számára" - mutatott rá Reding, hozzátéve, hogy "ezt a kiskaput be kell zárni".

A lehetséges megoldások egyike, hogy az Európai Bizottság egyoldalúan felmondja az egyezményt.

Az 1998-as megegyezés lehetővé teszi a vállalkozásoknak az uniós állampolgárok személyes adatainak legális továbbítását az Egyesült Államok felé, miközben Washington nem rendelkezik az unióéhoz hasonlóan szigorú adatvédelmi szabályozással.

Az egyezmény az önszabályozás alapján működik, azaz az amerikai cégek saját maguk csatlakozhatnak a rendszerhez, amellyel egyben garanciát vállalnak arra, hogy betartanak bizonyos alapelveket.

Reding ébresztőnek nevezte, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottjának, Edward Snowdennek köszönhetően fény derült Washington titkos adatgyűjtési programjaira. A biztos hangsúlyozta, hogy az EU-nak gyors választ kell adnia, de ehhez új adatvédelmi szabályozásra, valamint a szabályszegők szigorú megbüntetésére van szükség.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német, valamint Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter közös nyilatkozatában nyugtalanítónak nevezte a lehallgatási botrányt, és olyan új szabályozást ígért az uniós állampolgárok jogainak védelmére, amely egyensúlyt teremt a szabadság és a biztonság között. A francia-német páros szigorúan korlátozná a külföldi hatóságok hozzáférését a személyes adatokhoz, és szorosan felügyelné, hogy mi történik a továbbított információkkal.

Eközben - ahogy az pénteken bizottsági körökből kiderült - megválasztották a lehallgatási botrányt feldolgozó amerikai-európai munkacsoport tagjait. Az európai csoport a bizottság és a soros elnökség küldötteiből, valamint tíz EU-tagállam 10-10 képviselőjéből áll. Emellett öt adatvédelmi, illetve öt igazságügyi szakértő tartozik a csapathoz.

A munkacsoport július 8-án ülésezett először Washingtonban, a következő találkozóra pedig július 22-én Brüsszelben kerül sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×