Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kathy Horváth Lajos: a romákat eszközként használják Magyarország ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) igazgatója szerint a Tavares-jelentést a közelmúltban megszavazó európai parlamenti képviselők eszközként használták fel a romákat Magyarország lejáratására.

Kathy Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző erről a jelentést készítő portugál Rui Tavaresnek címzett, csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott levelében ír.

A FROKK vezetője levelében magyarként és roma származású művészként is visszautasította a jelentésben foglaltakat, szerinte ugyanis a dokumentumban olyan csúsztatások és hazugságok vannak, amelyek maximálisan alkalmasak arra, hogy lejárassák és hamis színben tüntessék fel Magyarországot.

Mindenekelőtt felháborítónak nevezi, hogy Tavares a romákat eszközként használja fel a Magyarország ellen folytatott háborújában. "Népem, a magyarországi cigányság nevében kikérem magamnak, hogy minket használjon Tavares úr ürügyként" - fogalmazott Kathy Horváth Lajos.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy büszkén gondol a Magyarország uniós elnöksége alatt megalkotott európai romastratégiára, valamint arra, hogy a kormány sokat tesz a magyar cigányság társadalmi integrációjáért és gazdasági felzárkóztatásáért.

"De szégyellem magam, amikor a Tavares-jelentést olvasva szembesülnöm kell azzal, hogy egyik európai polgártársunk megint előveszi a rasszista kártyát" - folytatta Kathy Horváth Lajos, hozzátéve, szégyelli magát azért is, amiért európai képviselők a romákat használták fel Magyarország lejáratására.

A FROKK vezetője hangsúlyozta továbbá, hogy a magyar kormány soha, semmilyen módon nem működött együtt az antiszemita, és cigánygyűlölő szélsőjobboldali csoportosulásokkal. "Azoktól mindig kategorikusan elhatárolódott, és ha tehette, korlátozta, és korlátozza mozgásterüket" - tette hozzá a művész.

Az Európai Parlament július 3-án, Strasbourgban fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől. A dokumentum szerint amennyiben ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek.