eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kathy Horváth Lajos: a romákat eszközként használják Magyarország ellen

A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) igazgatója szerint a Tavares-jelentést a közelmúltban megszavazó európai parlamenti képviselők eszközként használták fel a romákat Magyarország lejáratására.

Kathy Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző erről a jelentést készítő portugál Rui Tavaresnek címzett, csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott levelében ír.

A FROKK vezetője levelében magyarként és roma származású művészként is visszautasította a jelentésben foglaltakat, szerinte ugyanis a dokumentumban olyan csúsztatások és hazugságok vannak, amelyek maximálisan alkalmasak arra, hogy lejárassák és hamis színben tüntessék fel Magyarországot.

Mindenekelőtt felháborítónak nevezi, hogy Tavares a romákat eszközként használja fel a Magyarország ellen folytatott háborújában. "Népem, a magyarországi cigányság nevében kikérem magamnak, hogy minket használjon Tavares úr ürügyként" - fogalmazott Kathy Horváth Lajos.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy büszkén gondol a Magyarország uniós elnöksége alatt megalkotott európai romastratégiára, valamint arra, hogy a kormány sokat tesz a magyar cigányság társadalmi integrációjáért és gazdasági felzárkóztatásáért.

"De szégyellem magam, amikor a Tavares-jelentést olvasva szembesülnöm kell azzal, hogy egyik európai polgártársunk megint előveszi a rasszista kártyát" - folytatta Kathy Horváth Lajos, hozzátéve, szégyelli magát azért is, amiért európai képviselők a romákat használták fel Magyarország lejáratására.

A FROKK vezetője hangsúlyozta továbbá, hogy a magyar kormány soha, semmilyen módon nem működött együtt az antiszemita, és cigánygyűlölő szélsőjobboldali csoportosulásokkal. "Azoktól mindig kategorikusan elhatárolódott, és ha tehette, korlátozta, és korlátozza mozgásterüket" - tette hozzá a művész.

Az Európai Parlament július 3-án, Strasbourgban fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől. A dokumentum szerint amennyiben ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×