Ekkora veszteséget okozhatna a devizahitelesek szerződésmódosítása

Infostart
2013. július 18. 10:50
A kormányzat keresi a megoldást arra, hogyan lehet jogszabállyal változtatni a devizahitelesek szerződésein. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint a lehetséges módosítás 80 milliárd forintos veszteséget okozna a magyarországi bankoknak.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Hír Televízó Magyarország élőben című műsorában kedden hangsúlyozta: a jelenlegi jogszabályok szűk esetekben, meghatározott körülmények között lehetővé teszik azt, hogy a devizahitelesek szerződését törvényi úton módosítsák. A változtatás a már érvényben lévő ügyletekre is vonatkozna.

"Most annak a lehetőségeit nézzük, annak az alkotmányossági kereteit nézzük, hogy van-e arra mód, hogy adott esetben az őszi ülésszakban mondjuk egy törvénnyel, egy jogszabállyal a devizahitelek feltételeit általános érvénnyel módosítsuk" - fogalmazott a tárcavezető.

Palkó István, a Portfolio.hu elemzője szerint 80 milliárd forint veszteséget is okozhat a bankoknak, ha jogszabállyal módosít a kormány a devizahitelesek szerződésein, vagyis ha az árfolyamrés hasznát akarná a kabinet behajtani a pénzintézeteken.

Zalán Gábor ügyvéd szerint a devizahiteles szerződések állami újra szabályozása nem vet fel alkotmányossági aggályokat.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint javaslatukat a közeljövőben a kormányülésen is előterjesztik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást