Veszélyes bombák tömkelege Magyarországon

Infostart
2013. július 17. 14:13
Idén eddig több mint ezer bomba miatt kapott bejelentést a honvédség. Tavaly 2500-2600 bejelentés érkezett - mondta az InfoRádiónak Várkonyi Melinda a Magyar Honvédség Első Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred kommunikációs tisztje. A robbantótestek nagy része mezőgazdasági területekről, építkezésekről kerülnek elő, ritka, hogy társasházak kertjéből ássák elő a robbantótestet.

Tavaly 2500-2600 bejelentés érkezett - mondta az InfoRádiónak Várkonyi Melinda a Magyar Honvédség Első Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred kommunikációs tisztje. Idén eddig 1323 riasztás érkezett, ezeknek a 80-90 százaléka valós volt.

A legtöbben építkezésekről vagy mezőgazdasági területekről telefonálnak. Várkonyi Melinda szerint, ha robbanótestnek látszó tárgyat találnak, azt feltétlenül jelenteni kell.

A bomba vizsgálatát csak a kiürítés után lehet elkezdeni. A beazonosítás után állapítják meg milyen típusú, honnan származik, illetve, hogy van-e gyújtószerkezete. A bomba ugyanis nem szállítható gyújtószerkezettel együtt, ezért azt még a helyszínen eltávolítják.

A kommunikációs tiszt még nem tudta megmondani, hogy a Budapesten, az I. kerületben talált 50 kilogrammos bomba éles-e vagy nem, mivel most kezdődött el a bomba vizsgálata.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást