eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65622.77
2024. április 23. kedd Béla

Rácsodálkoznak a szeptemberi változásokra a szülők

Sok változással szembesülnek szeptembertől a szülők, például azzal, hogy a gyereknek egész nap az iskolában kell lennie - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné beszélt arról is, hogy miután szeptembertől csak részleges béremelést kapnak, azt szeretnék, hogy egy ideig még fizessék ki a túlórát is.

A köznevelési törvény alapján a tíz éve a pályán dolgozó, főiskolát végzett tanárok bruttó 131 ezer forint helyett 238 ezer forintot kereshetnének, a kormány viszont úgy döntött, 60 százalékos béremelés lesz, ami a példában szereplő esetben nettó 43 ezer forintos emelést jelent - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Galló Istvánné kifogásolta, hogy az emeléssel párhuzamosan, új munkaszervezés forma is életbe lép, ami a túlóra fogalmát nem ismeri, és számos pótlék is megszűnt. Így viszont sok pedagógus már nem jár olyan jól az emeléssel. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adatai szerint a tanárok 60 százaléka túlórázott.

Galló Istvánné azt mondta, a problémáról hétfőn egyeztettek Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárral. Azt szeretnék elérni, hogy addig fizessék ki a túlórákat, amíg a tanárok nem kapják meg a teljes béremelést. A szakszervezeti vezető közölte: Hoffmann Rózsa megígérte, hogy ezt az álláspontot képviseli a kormány előtt, július 24-én.

Az elnök arról is beszélt, hogy szülők a különböző demonstrációkon nem álltak ki a pedagógusok mellett, holott ők a gyerekek érdekében is tiltakoztak több minden miatt. Galló Istvánné kiemelte: szeptembertől már a második, hatodik és tizedik évfolyamon is bevezetik a mindennapos testnevelést, anélkül, hogy új tornatermek épültek volna.

Nem tudja, mit szól majd a szülő ahhoz, hogy az ősszel kezdődő tanévtől egész nap ott kell lennie a gyereknek az iskolában, és azt sem tudja, hogy fogják megoldani, hogy a hit- és erkölcstan miatt adott esetben három külön teremben tanuljon egy osztály. Hozzátette: nem tudni, hol vannak a Híd-programba kijelölt iskolák.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×