Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rácsodálkoznak a szeptemberi változásokra a szülők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sok változással szembesülnek szeptembertől a szülők, például azzal, hogy a gyereknek egész nap az iskolában kell lennie - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné beszélt arról is, hogy miután szeptembertől csak részleges béremelést kapnak, azt szeretnék, hogy egy ideig még fizessék ki a túlórát is.

A köznevelési törvény alapján a tíz éve a pályán dolgozó, főiskolát végzett tanárok bruttó 131 ezer forint helyett 238 ezer forintot kereshetnének, a kormány viszont úgy döntött, 60 százalékos béremelés lesz, ami a példában szereplő esetben nettó 43 ezer forintos emelést jelent - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Galló Istvánné kifogásolta, hogy az emeléssel párhuzamosan, új munkaszervezés forma is életbe lép, ami a túlóra fogalmát nem ismeri, és számos pótlék is megszűnt. Így viszont sok pedagógus már nem jár olyan jól az emeléssel. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adatai szerint a tanárok 60 százaléka túlórázott.

Galló Istvánné azt mondta, a problémáról hétfőn egyeztettek Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárral. Azt szeretnék elérni, hogy addig fizessék ki a túlórákat, amíg a tanárok nem kapják meg a teljes béremelést. A szakszervezeti vezető közölte: Hoffmann Rózsa megígérte, hogy ezt az álláspontot képviseli a kormány előtt, július 24-én.

Az elnök arról is beszélt, hogy szülők a különböző demonstrációkon nem álltak ki a pedagógusok mellett, holott ők a gyerekek érdekében is tiltakoztak több minden miatt. Galló Istvánné kiemelte: szeptembertől már a második, hatodik és tizedik évfolyamon is bevezetik a mindennapos testnevelést, anélkül, hogy új tornatermek épültek volna.

Nem tudja, mit szól majd a szülő ahhoz, hogy az ősszel kezdődő tanévtől egész nap ott kell lennie a gyereknek az iskolában, és azt sem tudja, hogy fogják megoldani, hogy a hit- és erkölcstan miatt adott esetben három külön teremben tanuljon egy osztály. Hozzátette: nem tudni, hol vannak a Híd-programba kijelölt iskolák.

Hanganyag: Hlavay Richárd