eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Látványos bővülési adatra számít a miniszterelnök - a nap hírei

A Költségvetési Tanács elnöke szerint a múlt év második felében megteremtődtek a növekedés feltételei. Legfeljebb 200 dolgozót bocsát el a BKV a buszágazat teljesítménycsökkenése miatt.

A kormányfő szerint sikerült megfordítani a rossz folyamatokat, csökken az államadósság és a munkanélküliség, nőnek a bérek, a nyugdíjak és bővül a gazdaság. Orbán Viktor a külképviselet-vezetői értekezleten azt mondta: látványos bővülési adatra számít. Hozzátette: az utolsó negyedévben a kormányzat feladata az, hogy jó pályán tartsa az országot. A miniszterelnök Magyarország érdekének nevezte az eurózóna sikerét. Hangsúlyozta: az ország nagyon sok szállal kötődik a közös pénzt használó államok vezetéséhez, és egy sikeres eurózóna esetén a magyar gazdaság növekedési esélyei is jelentősen megnőnek.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint a múlt év második felében megteremtődtek a növekedés feltételei. Kovács Árpád úgy látja, hogy az államháztartás hiánya az idén is a tervezett szinten tartható. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, aki maga is a Költségvetési Tanács tagja, kegyelmi állapotnak nevezte a jelenlegi helyzetet, amikor az infláció 3 százalék alatti, a hiány nem éri el a GDP 3 százalékát, és az államadósság folyamatosan csökken.

Mintegy 225 millió forintot csoportosít át a versenyszféra és a kormány egyeztető fórumának feladataira a kabinet. A pénzt a Miniszterelnökség fejezet rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékából csoportosítják át. A fel nem használt részt vissza kell fizetni. x Megállapodtak a programról és a jelöltállítás szempontjairól az MSZP és az Együtt-PM szövetség vezetői. Mesterházy Attila MSZP-elnök elmondta: elfogadták a gazdasági, társadalompolitikai és közjogi terveket összegző dokumentumot, amely választási győzelmük esetén a kormányprogram alapja lesz. Rögzítették a közös egyéni jelöltek kiválasztásának szempontjait is, de a választókerületek elosztásáról és konkrét jelöltekről nem volt szó.

Az ország több mint száz bíróságán kezdődött el az ítélkezési szünet, de a halaszthatatlan ügyeket az augusztus 16-ig tartó nyári szünet alatt is elbírálják. A szünet nem szakítja meg az eljárási határidőket, az ügyeletet teljesítő büntető bírók pedig ez idő alatt is elrendelhetnek, vagy megszüntethetnek előzetes letartóztatást.

Õsszel alakulhat meg az új szakszervezeti konföderáció. Az új, egyesült szövetségnek 300-350 ezer tagja lesz, így a magyar szakszervezeti tagság több mint kétharmadát képviselheti majd.

Legfeljebb 200 dolgozót bocsát el a BKV a buszágazat teljesítménycsökkenése miatt. A társaság közlése szerint a létszámleépítés kezdő és befejező időpontját valamint ütemezését a vállalat központi üzemi tanácsával, továbbá a BKV szakszervezeteivel tartott konzultáció után határozzák meg. Korábban két közlekedési érdekképviselet is azt közölte, hogy tiltakoznak a tervezett csoportos létszámleépítés ellen, és tárgyalásokat kezdeményeznek az intézkedés elkerüléséért. x A kormányváltás óta tízezerrel több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak Magyarországon - mondta a szociális és családügyi államtitkár. Soltész Miklós Balatonfüreden hangsúlyozta: ennek oka, hogy megújították a cégeknek nyújtott támogatási rendszert, ami így egyszerűbb és átláthatóbb lett.

Iskolakezdési utalvánnyal is lehet fizetni a tankönyvekért. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. több cafetéria szolgáltatóval is megállapodott, hogy a béren kívüli juttatásként adható iskolakezdési utalvány is felhasználható legyen a tankönyvek kifizetésére. A korábbi július 31-ei fizetési határidőt az államtitkárság kérésére augusztus 15-re módosították. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár azt mondta, hogy akinek ez a határidő is gondot okoz egyénileg kérelmezheti a tankönyvcsomag későbbi kifizetését.

Stratégiai megállapodást kötött a Magyar Telekom és a Mol. Az együttműködés az értékesítés, a kiskereskedelem, az energia-kiskereskedelem és az informatikai és távközlési szolgáltatások területeire összpontosít. A két vállalat a régiós piacokon is együttműködésre törekszik a jövőben. x Londonban 6 repülőgép lízingelésére írt alá szerződést a Sólyom Airways - közölte a légitársaság vezetője. Vágó József elmondta, hogy még augusztus 20-a előtt Budapestre érkezik az első gép. Hozzátette: a Sólyom Airways már szerdán beköltözik irodáiba a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren, és még augusztusban megkezdi a jegyek értékesítését. Szólt arról is, hogy 2017-re már 50 gépes flottát szeretnének.

Az olasz uniós elnökségről is tárgyalt a magyar és az olasz külügyminiszter. Martonyi János és Emma Bonino áttekintette az európai integráció előtt álló kihívásokat, különös tekintettel a 2014-ben az európai parlamenti választások után bekövetkező helyzetre és a várható következményekre. Martonyi János hangsúlyozta: Magyarország támogatja Olaszországot abban, hogy elnöksége alatt az Európai Unió napirendjére tűzze az egységes európai energiapiac megteremtésének, valamint az unió további bővítésének kérdéseit. x Egyiptomban letette az esküt az új kormány, amelynek élén Hádzim el-Beblávi közgazdász áll. A kabinet csaknem két héttel azután állt össze, hogy a fegyveres erők a tömegtüntetések hatására menesztették Mohamed Murszi elnököt, aki egyoldalúan az iszlamista irányzatot követte. A Muzulmán Testvériség nem küldött képviselőt a kormányba, és közölte, hogy a jövőben sem áll szándékában, ha a megbuktatott elnök nem kapja vissza az államelnöki tisztséget.

Évtizedekkel korábban ellopott, több millió euró értékű műkincs kerül vissza éveken át tartó jogi vita után Németországból Ciprusra. Az összesen 230 freskót, mozaikot, ikont és más műalkotást 1997-ben és 1998-ban foglalták le Münchenben egy török kereskedőnél. A kincseket 15 éven át őrizték a Bajor Bűnügyi Hatóság bizonyítékraktárában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×