eur:
393.77
usd:
367.96
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Handó: Csökkent a bírák leterheltsége

Jelentősen csökkentette a bírák leterheltségét a most megszüntetett ügyáthelyezés intézménye, azonban ennek kiváltása már részben megtörtént - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde beszélt az életpályamodellről is.

Az illetékességi szabályok megváltozatásával próbálják a bíróságok terhelését egyenletesebbé tenni a ügyáthelyezési intézmény megszűnése után - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde azt mondta: tavaly összesen 43 ügyet helyeztek át, és bár látszólag ez kevés, mégis jelentősen csökkentették a bírák leterheltségét.

A cél az, hogy az azonos szinten, azonos típusú ügyeket tárgyaló bírók munkaterhében ne legyen 10 százaléknál nagyobb különbség. jelenleg van, ahol ez a 30 százalékot is eléri - fejtette ki.

Handó Tünde szerint segíthet a büntetőeljárási törvényhez előterjesztett módosítások, például a keresztkérdések rendszerének megváltoztatása.

Szólt arról is, hogy a polgári perrendtartásban is komoly változtatásokra lesz szükség, mivel a jogszabály 1952-es. Az adatvédelem, az elektronikus eljárás, a nyilvánosság területén hatalmas változások történtek - tette hozzá.

Olyan informatikai rendszert építenek ki, amely az adatok alapján előrejelzi, hogy a frissen indult ügyek várhatóan mikor fejeződnek be. Az információt az ügyfelek is megkapják - fejtette ki.

Elégséges a bírói kar majdnem 2900-as létszáma, a probléma az allokációval van - emelte ki Handó Tünde. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a bírósági titkárok jogkörének bővítésével lehetne az ítélkezést felgyorsítani, a munkát megkönnyíteni.

Handó Tünde közölte: az új rendszerben módosítani kellene az életpályamodellt is, hogy vonzó legyen a jogászok számára az albírói feladat.

Az Országos Bírósági Hivatal vezetője beszélt arról is, fontos lenne minél inkább a jogászképzés részévé tenni a gyakorlati oktatást.

A készülő etikai kódex vitaanyaga szeptemberben kerülhet a bírói kar elé, a bírósági adatkezelési törvény koncepcióját pedig már közreadták - mondta Handó Tünde.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×