Handó: Csökkent a bírák leterheltsége

Infostart
2013. július 16. 09:06
Jelentősen csökkentette a bírák leterheltségét a most megszüntetett ügyáthelyezés intézménye, azonban ennek kiváltása már részben megtörtént - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde beszélt az életpályamodellről is.

Az illetékességi szabályok megváltozatásával próbálják a bíróságok terhelését egyenletesebbé tenni a ügyáthelyezési intézmény megszűnése után - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde azt mondta: tavaly összesen 43 ügyet helyeztek át, és bár látszólag ez kevés, mégis jelentősen csökkentették a bírák leterheltségét.

A cél az, hogy az azonos szinten, azonos típusú ügyeket tárgyaló bírók munkaterhében ne legyen 10 százaléknál nagyobb különbség. jelenleg van, ahol ez a 30 százalékot is eléri - fejtette ki.

Handó Tünde szerint segíthet a büntetőeljárási törvényhez előterjesztett módosítások, például a keresztkérdések rendszerének megváltoztatása.

Szólt arról is, hogy a polgári perrendtartásban is komoly változtatásokra lesz szükség, mivel a jogszabály 1952-es. Az adatvédelem, az elektronikus eljárás, a nyilvánosság területén hatalmas változások történtek - tette hozzá.

Olyan informatikai rendszert építenek ki, amely az adatok alapján előrejelzi, hogy a frissen indult ügyek várhatóan mikor fejeződnek be. Az információt az ügyfelek is megkapják - fejtette ki.

Elégséges a bírói kar majdnem 2900-as létszáma, a probléma az allokációval van - emelte ki Handó Tünde. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a bírósági titkárok jogkörének bővítésével lehetne az ítélkezést felgyorsítani, a munkát megkönnyíteni.

Handó Tünde közölte: az új rendszerben módosítani kellene az életpályamodellt is, hogy vonzó legyen a jogászok számára az albírói feladat.

Az Országos Bírósági Hivatal vezetője beszélt arról is, fontos lenne minél inkább a jogászképzés részévé tenni a gyakorlati oktatást.

A készülő etikai kódex vitaanyaga szeptemberben kerülhet a bírói kar elé, a bírósági adatkezelési törvény koncepcióját pedig már közreadták - mondta Handó Tünde.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Handó Tünde 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Handó Tünde 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást