eur:
395.44
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A "jelöltlista-csörte" után folytatódik az MSZP-Együtt-PM egyeztetés

Kedden találkoznak az MSZP és az Együtt-PM szövetség vezetői, az újabb tárgyalási fordulót az MSZP székházában tartják, mivel első alkalommal az Együtt-PM volt a házigazda. A pártszövetség vezetése július elején azt közölte, szeretnék, ha egy hónapon belül meg tudnának állapodni a szocialistákkal az egyéni választókerületek felosztásáról is.

Július 16-án találkoznak újra az MSZP és az Együtt-PM szövetség vezetői - mondta Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke július elején az MTI-nek. A pártszövetség azt szeretné, ha egy hónapon belül meg tudnának állapodni a szocialistákkal az egyéni választókerületek felosztásáról is.

Az újabb tárgyalási fordulót az MSZP székházában tartják, mivel első alkalommal, június közepén az Együtt-PM volt a házigazda. Szigetvári Viktor elmondta: arra számít, ekkor megegyeznek azokról a tézisekről, amelyeket pártja a korszakváltás garanciáinak tekint, valamint a közös szakpolitikai programpontokról.

Az Együtt-PM emellett azt szeretné - folytatta Szigetvári Viktor -, hogy a két fél "további késlekedések nélkül" július végéig állapodjon meg a közös egyénijelölt-állítás legfontosabb kérdéseiről. Saját választókerületi vezetőik névsorát már megosztották egymással. Az Együtt-PM álláspontja szerint a pártoknak előbb meg kell állapodniuk arról, hogy a választási szövetség megkötése után helyi szervezeteik a jelölt pártállásától függetlenül teljes erőbedobással segítik "az egyedüli kormányváltó jelölt" kampányát.

Ellenzéki belharc

Szigetvári Viktor az MTI kérdésére július elején elmondta: mivel a tárgyalások kezdetén ebben a sorrendben állapodtak meg, szerinte a július közepén esedékes tárgyaláson a közös listaállításról még nem esik szó.

Az események azonban másképpen alakultak. Bár hivatalosan politikai alapelvek, és közpolitikai kérdések lesznek a napirenden, a tárgyaláson szóba kerül a múlt héten kisebb belharcot kavart "jelöltlista ügy" - írta a hvg.hu. A Magyar Nemzet és a Népszabadság is megírta, hogy az MSZP-ben elégedetlenség fogadta a Bajnai Gordon vezette pártszövetség a szocialistáknak eljuttatott listáját, ami nem a szövetség által kiválasztott 106 egyéni képviselőjelölt nevét tartalmazta, hanem az egyéni körzetek "koordinátorainak" névsorát.

A helyzet úgy oldódott meg, hogy született egy igazi jelölt-jelölt lista, amiről néhány név azért így is hiányzott, Szigetvári Viktor azt mondta a Népszabadságnak, hogy ezeket szóban közlik majd a tárgyaláson - olvasható a hvg.hu írásában. A két tárgyalópartner közötti vitáról egyébként egy szocialista vezető azt mondta: "Én ezek miatt egyáltalán nem aggódom. Azzal, hogy időnként kritizáljuk egymást, csak azt bizonyítjuk, hogy ez egy nyitott szövetség lesz, ez pedig nem gyengít, hanem erősít minket."A lista tartalmáról valószínűleg csak Mesterházy Attila és közvetlen környezete rendelkezik információkkal, legalábbis a keddi tárgyalás potenciális résztvevői azzal hárították el a hvg.hu megkeresését, hogy nem látták még a névsort. Egyelőre politikai pletykának minősülő "értesülést" is csak egyet hallottak, miszerint a nevek között "elég sok a volt SZDSZ-es, de igazán nagy nevek nincsenek rajta; és kevés a fiatal, olyan jelölt, akit a Fidesz kampányában ne lehetne besározni azzal, hogy úgymond a "Gyurcsány-Bajnai rendszert építette" - mondta például egy, a tárgyalásokra rálátó szocialista. (Utóbbi azért valószínűleg a legtöbb szocialista indulóról is elmondható lesz majd - emlékeztet a hvg.hu.)

Helyezkedés

"Alapelvekről, és közpolitikai kérdésekről lesz szó, ebbe belefér az egyéni választókerületek jelöltállításának kérdése is, ha szóba kerül biztosan nem fogjuk megkerülni a kérdést." - mondta egy Együt-PM delegált.

"Úgy látom - és személy szerint ezt tartanám a legjobb megoldásnak - hogy az már az Együtt-PM esetében is eldőlni látszik: közös kormányfőjelölttel, közös listán, koordinált indulás lesz." - mondta Gúr Nándor a lapnak.

Hogy a koordinált indulás hány helyet jelenthet az Együtt-PM-nek, még bőven nyitott kérdés, az azonban nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Budapesten lesz a legnagyobb az egyéni mandátumszerzés esélye a szövetségnek. Ezzel kapcsolatban érdekes, egymással ellentétes véleményeket hallani az MSZP fővárosi vezetésében: van, aki szerint éppen emiatt az országos átlagnál magasabb arányban juttathatnak befutó helyeket a partner-szervezetnek. "Egy megállapodásnak ára van, tisztában vagyunk vele, hogy az Együtt-PM vezetői Budapesten a legnépszerűbbek, így érthető, ha itt több mandátumot szeretnének, hajlandóak vagyunk ezt az árat megfizetni" - mondta egy szocialista vezető a hvg.hu érdeklődésére. Más vélemény szerint viszont éppen emiatt "nem kellene lemondani" befutó MSZP helyekről itt, és akkor "tarolni" lehetne.

Hogy a jelöltek kiválasztása végül milyen elvek mentén halad majd, azt még senki nem akarta megfogalmazni, de az biztos - legalábbis egy delegált szerint - hogy "nem azt fogjuk patikamérlegen méregetni, hogy akkor X darab MSZP-sre Y darab Együtt-es, és Z darab PM-es induló jusson, mert ezzel semmire nem jutnánk", ugyanakkor azt mondta, a közvélemény kutatási adatok alapján mért társadalmi támogatottságnak "összességében tükröződnie kell majd" a megállapodásban is.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×