Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A "jelöltlista-csörte" után folytatódik az MSZP-Együtt-PM egyeztetés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedden találkoznak az MSZP és az Együtt-PM szövetség vezetői, az újabb tárgyalási fordulót az MSZP székházában tartják, mivel első alkalommal az Együtt-PM volt a házigazda. A pártszövetség vezetése július elején azt közölte, szeretnék, ha egy hónapon belül meg tudnának állapodni a szocialistákkal az egyéni választókerületek felosztásáról is.

Július 16-án találkoznak újra az MSZP és az Együtt-PM szövetség vezetői - mondta Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke július elején az MTI-nek. A pártszövetség azt szeretné, ha egy hónapon belül meg tudnának állapodni a szocialistákkal az egyéni választókerületek felosztásáról is.

Az újabb tárgyalási fordulót az MSZP székházában tartják, mivel első alkalommal, június közepén az Együtt-PM volt a házigazda. Szigetvári Viktor elmondta: arra számít, ekkor megegyeznek azokról a tézisekről, amelyeket pártja a korszakváltás garanciáinak tekint, valamint a közös szakpolitikai programpontokról.

Az Együtt-PM emellett azt szeretné - folytatta Szigetvári Viktor -, hogy a két fél "további késlekedések nélkül" július végéig állapodjon meg a közös egyénijelölt-állítás legfontosabb kérdéseiről. Saját választókerületi vezetőik névsorát már megosztották egymással. Az Együtt-PM álláspontja szerint a pártoknak előbb meg kell állapodniuk arról, hogy a választási szövetség megkötése után helyi szervezeteik a jelölt pártállásától függetlenül teljes erőbedobással segítik "az egyedüli kormányváltó jelölt" kampányát.

Ellenzéki belharc

Szigetvári Viktor az MTI kérdésére július elején elmondta: mivel a tárgyalások kezdetén ebben a sorrendben állapodtak meg, szerinte a július közepén esedékes tárgyaláson a közös listaállításról még nem esik szó.

Az események azonban másképpen alakultak. Bár hivatalosan politikai alapelvek, és közpolitikai kérdések lesznek a napirenden, a tárgyaláson szóba kerül a múlt héten kisebb belharcot kavart "jelöltlista ügy" - írta a hvg.hu. A Magyar Nemzet és a Népszabadság is megírta, hogy az MSZP-ben elégedetlenség fogadta a Bajnai Gordon vezette pártszövetség a szocialistáknak eljuttatott listáját, ami nem a szövetség által kiválasztott 106 egyéni képviselőjelölt nevét tartalmazta, hanem az egyéni körzetek "koordinátorainak" névsorát.

A helyzet úgy oldódott meg, hogy született egy igazi jelölt-jelölt lista, amiről néhány név azért így is hiányzott, Szigetvári Viktor azt mondta a Népszabadságnak, hogy ezeket szóban közlik majd a tárgyaláson - olvasható a hvg.hu írásában. A két tárgyalópartner közötti vitáról egyébként egy szocialista vezető azt mondta: "Én ezek miatt egyáltalán nem aggódom. Azzal, hogy időnként kritizáljuk egymást, csak azt bizonyítjuk, hogy ez egy nyitott szövetség lesz, ez pedig nem gyengít, hanem erősít minket." A lista tartalmáról valószínűleg csak Mesterházy Attila és közvetlen környezete rendelkezik információkkal, legalábbis a keddi tárgyalás potenciális résztvevői azzal hárították el a hvg.hu megkeresését, hogy nem látták még a névsort. Egyelőre politikai pletykának minősülő "értesülést" is csak egyet hallottak, miszerint a nevek között "elég sok a volt SZDSZ-es, de igazán nagy nevek nincsenek rajta; és kevés a fiatal, olyan jelölt, akit a Fidesz kampányában ne lehetne besározni azzal, hogy úgymond a "Gyurcsány-Bajnai rendszert építette" - mondta például egy, a tárgyalásokra rálátó szocialista. (Utóbbi azért valószínűleg a legtöbb szocialista indulóról is elmondható lesz majd - emlékeztet a hvg.hu.)

Helyezkedés

"Alapelvekről, és közpolitikai kérdésekről lesz szó, ebbe belefér az egyéni választókerületek jelöltállításának kérdése is, ha szóba kerül biztosan nem fogjuk megkerülni a kérdést." - mondta egy Együt-PM delegált.

"Úgy látom - és személy szerint ezt tartanám a legjobb megoldásnak - hogy az már az Együtt-PM esetében is eldőlni látszik: közös kormányfőjelölttel, közös listán, koordinált indulás lesz." - mondta Gúr Nándor a lapnak.

Hogy a koordinált indulás hány helyet jelenthet az Együtt-PM-nek, még bőven nyitott kérdés, az azonban nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Budapesten lesz a legnagyobb az egyéni mandátumszerzés esélye a szövetségnek. Ezzel kapcsolatban érdekes, egymással ellentétes véleményeket hallani az MSZP fővárosi vezetésében: van, aki szerint éppen emiatt az országos átlagnál magasabb arányban juttathatnak befutó helyeket a partner-szervezetnek. "Egy megállapodásnak ára van, tisztában vagyunk vele, hogy az Együtt-PM vezetői Budapesten a legnépszerűbbek, így érthető, ha itt több mandátumot szeretnének, hajlandóak vagyunk ezt az árat megfizetni" - mondta egy szocialista vezető a hvg.hu érdeklődésére. Más vélemény szerint viszont éppen emiatt "nem kellene lemondani" befutó MSZP helyekről itt, és akkor "tarolni" lehetne.

Hogy a jelöltek kiválasztása végül milyen elvek mentén halad majd, azt még senki nem akarta megfogalmazni, de az biztos - legalábbis egy delegált szerint - hogy "nem azt fogjuk patikamérlegen méregetni, hogy akkor X darab MSZP-sre Y darab Együtt-es, és Z darab PM-es induló jusson, mert ezzel semmire nem jutnánk", ugyanakkor azt mondta, a közvélemény kutatási adatok alapján mért társadalmi támogatottságnak "összességében tükröződnie kell majd" a megállapodásban is.