eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Leállt a könyvtári kölcsönzés utáni jogdíjak kifizetése

Jókora késéssel, májusban kezdődött meg a könyvtári kölcsönzés után járó szerzői jogdíjak kifizetése, amely azonban a minap le is állt - írta a Népszabadság.

A leállás oka a lap hétfői számában megjelent írás szerint, hogy a módosított államháztartási törvény alapján a jogdíjra szánt összeggel, mint költségvetési pénzzel nem évente, hanem havonta kell elszámolni, és ez a feladat elvégzésére felkért Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) számára értelmezhetetlen és végrehajthatatlan, de az egyesület működésének ellenőrzésével kapcsolatban is vannak megoldatlan problémák.

Az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával történt egyeztetés után Menyhért Anna, az egyesület igazgatója reméli, hogy a kifizetések hamarosan folytatódhatnak.

A kifizetést korábban az akadályozta, hogy az egyesület a 2011-re szánt pénzt, mintegy 100 millió forintot csak 2012 végén kapta meg, ennek kifizetését kezdték meg májusban. Az idei 90 milliós összeg felhasználását pedig a fent említett okok gátolják.

Az elfogadott szabályok szerint mintegy 3 ezer szerző kaphat ilyen jogdíjat, amelynek maximális összege 100 ezer forint. Eddig mintegy 100 szerző kapta meg jussát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×