eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Éger: Orvosi életpályamodellre van szükség

Az egészségügyi dolgozók béremelése mellé kiszámíthatóságot is kellett volna biztosítania a kormányzatnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István a pedagógusokéhoz hasonló kidolgozott orvosi életpályamodellt hiányol.

Megbecsülendő és előrelépésnek számít, de nem elégséges az egészségügyi dolgozók béremelése a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint. Éger István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: évi 400 milliárd forintra lenne szüksége az ágazatnak.

A magyarországi GDP-nek olyan kis hányada, mindössze alig több mint 4 százaléka fordítható csak az egészségügyre, ami nem oldja meg az ágazati problémákat - fejtette ki a kamarai elnök, aki szerint legalább 6 százalékos ráfordításra lenne szükség.

Éger István azt mondta: halaszthatatlan az orvosi életpályamodell bevezetése. A pénz mellé kiszámíthatóságot várnak a kormányzattól - tette hozzá.

Éger István kiemelte: a politikának változtatnia kell a szemléletén, és el kellene ismerni, hogy az ágazat stratégiai jelentőségű, a rangjának megfelelően kellene kezelni.

Az intézkedések sürgetőek, a kamara felmérése szerint ugyanis egyre nő a kivándorló szakorvosok és friss diplomások száma - hangsúlyozta.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×