Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Aláírták az idei bérajánlásról szóló megállapodást - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kezdeményezte a Nemzetközi Valutaalap budapesti irodájának bezárását a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Magyarországon hozza létre európai kutató-fejlesztő központját az egyiptomi Eva Group.

Aláírták az idei bérajánlásról szóló megállapodást a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetői valamint a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint olyan ajánlás született a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán, amelyet minden partner vállalni tud. Hangsúlyozta: a béremelések nem vezethetnek munkahelyek elvesztéséhez, az ágazati és helyi bértárgyalásokon arra kell törekedni, hogy éves szinten minden kategóriában biztosítsák a nettó keresetek reálértékének megőrzését. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke megerősítette, az ajánlásban konkrét szám nincs, de egyértelmű az utalás a 2013 tavaszán az Európai Bizottságnak benyújtott magyar konvergenciaprogram 3,1 százalékos inflációs előrejelzésére.

Kezdeményezte a Nemzetközi Valutaalap budapesti irodájának bezárását a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György indoklása szerint Magyarország várhatóan még az idén előtörleszti a valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét. Közben az IMF bejelentette, hogy nem keres utódot budapesti irodájának élére, miután az idén augusztus végén lejár a jelenlegi vezető, Iryna Ivaschenko mandátuma.

Magyarországon hozza létre európai kutató-fejlesztő központját az egyiptomi Eva Group, az észak-afrikai és a közel-keleti térség vezető gyógyszeripari és kozmetikai vállalatcsoportja. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár elmondta: első lépésként 120 új munkahelyet hoznak létre Magyarországon, ebből 20-at közvetlenül a vállalatcsoport magyarországi cégénél. Hozzátette: a vállalatcsoport jó lehetőséget lát arra, hogy gyártókapacitást is telepítsen Magyarországra, a helyszín kiválasztása és a cégbejegyzés már tart.

Jó politikai döntésnek tartja a cafeteria-rendszer átalakítását és az Erzsébet-utalvány bevezetését a szociális és családügyért felelős államtitkár. Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy az Erzsébet-utalványból származó bevételek visszaforgatásával milliárdok jutnak a rászorulók üdültetésére, táboroztatására. Nagy Anna, a program szóvivője arról számolt be, hogy az Erzsébet-táborokban az idén nyáron több mint 40 ezer gyermek nyaral az ország 8 helyszínén.

A változás, az alkalmazkodás és a reformok korrekciója jellemezte az utóbbi időszakot a bíróságok életében - erről Darák Péter, a Kúria elnöke beszélt a bíróságok napja alkalmából Budapesten. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke hangsúlyozta: a bírósági igazgatás modellváltása óta eltelt rövid idő ellenére már látszanak az első eredmények, nőtt az átláthatóság. Társadalmi vitára bocsátja a szövetkezeti rendszer fejlesztéséről és működéséről szóló új törvény tervezetét a Fidesz. A törvényjavaslatot várhatóan augusztus végén terjesztik be az Országgyűlésnek, ahol akár már az őszi ülésszak elején, szeptemberben megkezdődhet annak tárgyalása. A jogszabály a tervek szerint 2014. január 1-jén lép hatályba.

Elindult a magyar örökségek és emlékhelyek kataszterének összeállítását célzó Julianus program. A listát várhatóan ősszel hozzák nyilvánosságra. A kataszter kimondottan a Kárpát-medencén kívüli magyar emlékek összegyűjtésére szolgál. A programról és a kataszterről 2012-ben határozott a Magyar Diaszpóra Tanács.

18 év után ismét úszódaru készült a Ganz Danubius Úszódaru- és Hajógyárban. A révkomáromi üzemben a szerkezet második példánya is befejezés előtt áll. Mindkét berendezést egy orosz társaság rendelte, amelynek már 7 hasonló gépe van, és elégedett velük. A daru különlegessége, hogy 50 mérföldig korlátlanul eltávolodhat a parttól, és ömlesztett áru átrakására használható.

Eredményt hirdettek a budapesti metró-, villamos- és gyorsvasúti fejlesztési nagyprojektet tervezési, előkészítési feladataira. A nyílt közbeszerzést a Budapesti Közlekedési Központ írta ki, a szerződések összértéke több mint 1 milliárd 213 millió forint.

Szerdától literenként 4 forinttal kell többet fizetni benzinért, a gázolaj ára nem változik. Az emeléssel a benzin ára 421 forintra nő, a gázolaj átlagára 422 forint marad. A múlt héten a gázolaj és a benzin ára kétszer is nőtt, mindkettő összességében 8 forinttal. A Mol február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei jegyzések alapján.

Nem mond le posztjáról a spanyol miniszterelnök. Mariano Rajoy a korrupciós vádak ellenére közölte, kitölti 2017-ig szóló mandátumát, és végrehajtja a tervezett kormányzati reformokat. A Néppárt volt pénztárnoka azt állítja, hogy az adóhivatal megkerülésével 20 éven keresztül 5-15 ezer euróval egészítette ki több konzervatív képviselő, köztisztviselő fizetését, magáncégektől származó bevételekből, és erről az ellenzék szerint Mariano Rajoy is tudott, sőt az ügyleteknek maga is haszonélvezője volt.

Franciaországban még mindig jelentős fennakadások vannak a vasúti közlekedésben a 6 halálos áldozattal járó szerencsétlenség után. Az állami vasúttársaság elnöke megerősítette, hogy egy hibásan illesztett sínheveder okozta a katasztrófát. Közben megkezdődött a teljes hálózaton a mintegy 5 ezer váltó ellenőrzése Franciaországban.