eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A PSZÁF már szorgalmazta a takarékszövetkezeti rendszer egységesítését

Már korábban is szorgalmazta a takarékszövetkezeti rendszer egységesítését, egy szorosabb integráció létrehozását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, amely nemrégiben közleményben üdvözölte a terület új jogi szabályozásának elfogadását.

Mind a Jógazda 2011-es, mind pedig a Soltvadkerti Takarékszövetkezet 2012-es csődje után felerősödtek azok a vélemények, hogy legalább kötelező tagságot írjanak elő az összes takarékszövetkezet számára. A 2012-es soltvadkerti csőd után, amely eddig több mint 33 milliárd forintjába került az Országos Betétbiztosítási Alapnak, és amely ügyében jelenleg is büntetőeljárás folyik, az a vélemény is megjelent, hogy az összes takarékszövetkezet egy nagy integráció alá tartozzon. 2012 nyarán, a soltvadkerti csőd után a pénzügyi felügyelet szóvivője arról beszélt, a PSZÁF megfontolandónak tartja a szövetkezeti hitelintézetek biztonságosabb működése érdekében a törvénymódosítást is.

A takarékszövetkezeti rendszerről a nagy visszhangot kapott csődesemények előtt is tudni lehetett, hogy nem egységes. A takarékok több mint 90 százaléka négy különböző intézményvédelmi alap ernyője alatt működött és működik ma is, ebből a legnagyobb az OTIVA, ami az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség intézményvédelmét látja el.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb, idei értékelése szerint a 4 közül egyedül az OTIVA minősítése volt erősnek mondható, egyet közepesnek, kettőt pedig gyengének minősített. A felügyeleti értékelés azonban még az OTIVA-nál is többlettőke-követelményt határozott meg. A rendszer gyenge pontjainak alapos feltérképezése alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nyomós okkal támogatja a takarékszövetkezeti átalakításról szóló törvényt.

Nemrégiben kiadott közleményében a felügyelet kiemeli: a jogszabály a jelenleginél biztonságosabb és versenyképesebb szövetkezeti rendszer létrejöttét szolgálja. A nemrég elfogadott törvény nemcsak a PSZÁF szakmai álláspontjával egyezik meg, hanem annak korábbi javaslataira is épít. A közlemény hangsúlyozza: a kötelező integrációs tagsággal megszűnnek a jelenleg gyenge integrációhoz tartozó, vagy semmilyen intézményvédelmi alaphoz nem tartozó szövetkezeti hitelintézetek problémái, és az ezek által a teljes rendszert fenyegető kockázatok. Dinamikusabb, emelt szintű szolgáltatásokat lesz képes majd nyújtani az új rendszer - hangsúlyozza a felügyeleti közlemény, hozzátéve: a teljes integráció pedig nemcsak védelmet és nagyobb biztonságot jelent, hanem - a kockázatok csökkentése mellett - a takarékszövetkezeti szektor versenyképességének és piaci súlyának növekedését is elősegíti.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×