Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A PSZÁF már szorgalmazta a takarékszövetkezeti rendszer egységesítését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már korábban is szorgalmazta a takarékszövetkezeti rendszer egységesítését, egy szorosabb integráció létrehozását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, amely nemrégiben közleményben üdvözölte a terület új jogi szabályozásának elfogadását.

Mind a Jógazda 2011-es, mind pedig a Soltvadkerti Takarékszövetkezet 2012-es csődje után felerősödtek azok a vélemények, hogy legalább kötelező tagságot írjanak elő az összes takarékszövetkezet számára. A 2012-es soltvadkerti csőd után, amely eddig több mint 33 milliárd forintjába került az Országos Betétbiztosítási Alapnak, és amely ügyében jelenleg is büntetőeljárás folyik, az a vélemény is megjelent, hogy az összes takarékszövetkezet egy nagy integráció alá tartozzon. 2012 nyarán, a soltvadkerti csőd után a pénzügyi felügyelet szóvivője arról beszélt, a PSZÁF megfontolandónak tartja a szövetkezeti hitelintézetek biztonságosabb működése érdekében a törvénymódosítást is.

A takarékszövetkezeti rendszerről a nagy visszhangot kapott csődesemények előtt is tudni lehetett, hogy nem egységes. A takarékok több mint 90 százaléka négy különböző intézményvédelmi alap ernyője alatt működött és működik ma is, ebből a legnagyobb az OTIVA, ami az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség intézményvédelmét látja el.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb, idei értékelése szerint a 4 közül egyedül az OTIVA minősítése volt erősnek mondható, egyet közepesnek, kettőt pedig gyengének minősített. A felügyeleti értékelés azonban még az OTIVA-nál is többlettőke-követelményt határozott meg. A rendszer gyenge pontjainak alapos feltérképezése alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nyomós okkal támogatja a takarékszövetkezeti átalakításról szóló törvényt.

Nemrégiben kiadott közleményében a felügyelet kiemeli: a jogszabály a jelenleginél biztonságosabb és versenyképesebb szövetkezeti rendszer létrejöttét szolgálja. A nemrég elfogadott törvény nemcsak a PSZÁF szakmai álláspontjával egyezik meg, hanem annak korábbi javaslataira is épít. A közlemény hangsúlyozza: a kötelező integrációs tagsággal megszűnnek a jelenleg gyenge integrációhoz tartozó, vagy semmilyen intézményvédelmi alaphoz nem tartozó szövetkezeti hitelintézetek problémái, és az ezek által a teljes rendszert fenyegető kockázatok. Dinamikusabb, emelt szintű szolgáltatásokat lesz képes majd nyújtani az új rendszer - hangsúlyozza a felügyeleti közlemény, hozzátéve: a teljes integráció pedig nemcsak védelmet és nagyobb biztonságot jelent, hanem - a kockázatok csökkentése mellett - a takarékszövetkezeti szektor versenyképességének és piaci súlyának növekedését is elősegíti.