eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Így óvhatóak meg a balesetektől a gyerekek

Egy felmérés szerint évente közel 1500, tizennégy éven aluli gyermek szenvedett közlekedési balesetet, ennek harmada pedig a nyári hónapokban történt. Az OFRK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság szerint a gyerekek oktatása, megismertetése a közlekedési szabályokkal kulcsfontosságú, mivel például a kerékpáros balesetek száma arányait tekintve rendkívül magas. A szülők mellett az iskolának is egyre nagyobb szerep jut az ismeretek elsajátításában.

A szünidő beköszöntével egyre több gyermek ül biciklire, húz a lábára görkorcsolyát, pattan a gördeszkára, a figyelmetlenség és a közlekedési szabályok be nem tartása viszont komoly baleseteket okozhat. A KSH adatai szerint átlagosan évente körülbelül 1500, vagyis mintegy 75 osztálynyi tizennégy éven aluli gyermek szenved valamilyen sérülést közlekedési balesetből kifolyólag. Az ORFK-OBB tavalyi adataiból kiderül: az 1346 eset harmada június és augusztus között, vagyis nyáron, a szünidő beköszöntével történt. A szerencsétlenség viszont sok esetben megelőzhető lenne.

Kiss Csaba rendőr alezredes, az ORFK-OBB főtitkára szerint gyakran az okozza a baleseteket, hogy a gyerekek nem ismerik a közlekedési szabályokat. A KRESZ alapjaival tehát mindenképpen meg kell őket ismertetni, erre pedig az egyik legjobb fórum az iskola. Szeptembertől a Nemzeti alaptantervben megjelenik a közlekedési alapismeretek témája, sőt, külön kerettanterv készült például a kerékpározásra, ami rendkívül hasznos ismereteket nyújt majd a tanulóknak.

Eisenkrammer Károly, a BringaAkadémia tantárgy egyik kidolgozója szerint a gyerekek 10-12 éves korukra, amikortól kerékpárjukkal az utakat is használják, járművezetővé válnak, ezért is fontos, hogy elméletben és gyakorlatban is ismerjék a helyes közlekedés alapjait, azt, hogy hol és mikor mehetnek át az úttesten, mikor kinek van elsőbbsége, milyen felszerelésekre, eszközökre van szükség és mit tegyenek gond esetén.

A kerettantervek kidolgozásában részt vevő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tájékoztatása szerint a közlekedési alapismeretek elsajátításával a Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy foglalkozik, ahol például a gyalogos közlekedés alapvető tudnivalóival, a veszélyhelyzetek és a balesetek megelőzését célzó szabályok megismerésével és azok szituációs játékokban való élményszerű alkalmazásával alapozzák meg a biztonságos és önálló közlekedéshez szükséges szokások kialakulását.

A BringaAkadémia tantárgy elméleti óráin a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ-szabályokat, és az alapvető kerékpáros ismereteket tanulják, az akár a testnevelés órákba is beilleszthető kerékpáros órákon pedig gyakorlatban sajátítják el azokat a közlekedési ismereteket, amelyekre a hétköznapokon, iskolába menet vagy akár túrázás közben szükségük lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×