eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Handó: Javult az igazságszolgáltatás hatékonysága - a nap hírei

Hétfőn írják alá az idei bérajánlásról szóló megállapodást. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint javult az igazságszolgáltatás hatékonysága. Feljelentést tesz az LMP a trafikpályázatok visszaküldése miatt. A nap legfontosabb hírei július 14-én.

Hétfőn írja alá az idei bérajánlásról szóló megállapodást a nemzetgazdasági miniszter illetve a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetői. A 2013-as bérajánlásról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának május 21-i ülésén született egyezség. Béremelésre nem határoztak meg konkrét számot, csak rögzítették: az ágazati és helyi tárgyalásokon arra kell törekedni, hogy éves szinten minden kereseti kategóriában biztosítsák a nettó keresetek reálértékének megőrzését. -- A 3 millió 800 ezer magyar foglalkoztatottból 700 ezer embert alkalmaznak minimálbéren és garantált bérminimumon, a többi munkavállaló bérének alakításához az országos bérajánlás adott támpontot az utóbbi több mint 20 évben.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint sikerült javítani az igazságszolgáltatás hatékonyságát. Handó Tünde elmondta: a tavalyi évről készült beszámolója már rögzíti a megújult igazságszolgáltatási rendszer első eredményeit, de ezek csak határozott és összehangolt vezetői intézkedésekkel őrizhetők meg. Hozzátette: az idei első negyedévben a tavalyihoz képest kétszer annyi, összesen 618 ezer, főleg szabálysértési ügy érkezett a bíróságokra. Handó Tünde szerint ennek oka, hogy a pénzbírságokat az emberek nem fizetik be, ezért a bíróság elé kerül büntetésük szabadságvesztésre változtatása. Hozzátette: ősszel módosul a szabályozás, ezekben az ügyekben már nem lesz kötelező tárgyalást tartani, így csökkennek a bíróságok terhei.

Feljelentést tesz az LMP a trafikpályázatok visszaküldése miatt. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke szerint a kormányzat közérdekű adatokkal él vissza, amikor el akarja lehetetleni azok megismerhetőségét úgy, hogy a vesztes pályázatokat a szaktárca visszaküldi a benyújtóknak. Közben az MSZP arra az értesülésére vár választ: szabályos-e, hogy a dohánykereskedelmi koncesszióról szóló szerződéseket az Európai Unió által is támogatott Széchenyi Programirodákban írták alá. Török Zsolt, a szocialisták szóvivője azt mondta: ha kormányra kerülnek, felülvizsgálják a szerződéseket és új pályázatot írnak ki, amelyen a hazai kisvállalkozóknak kedveznek.

Az alapjogokat sértőnek tartja az ombudsman a teljesen korlátozó gondnokság alatt állókra vonatkozó szabályozást. Szabó Máté az Alkotmánybíróságtól kért felülvizsgálatot, mert több panaszos beadványának vizsgálata után megállapította: nemzetközi emberi jogi normákkal is ellentétes, hogy a jövő év március 15-étől hatályos új Polgári törvénykönyv szerint automatikusan semmisnek kell tekinteni a teljesen korlátozó gondnokság alatt álló, jellemzően fogyatékossággal élő emberek jogi nyilatkozatait. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ugyanakkor előrelépésnek tartja az új polgári törvénykönyv szabályait, mert a cselekvőképességet a jövőben már nem lehet teljesen, általánosan és véglegesen kizárni, hanem csak egyes ügycsoportokra, és 5 éves felülvizsgálat kötelezettségével lehet korlátozni.

Benyújtotta éves beszámolóját az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottsága. A dokumentum szerint a jegybank 2012. júniusától 2013. júniusáig összességében szervezetten, és fegyelmezett gazdálkodást folytatva működött, megfelelt a törvényi előírásoknak, számviteli kimutatásaik pedig számszakilag hitelesek voltak. A jelentés ugyanakkor úgy véli, hogy az MNB a költségcsökkentések mellett jobban is takarékoskodhatott volna, úgy fogalmaz: jelentősen több bért fizettek ki annál, mint ami egy közpénzből finanszírozott állami intézménynél indokolt lenne.

Csehországban elismerte a lemondott miniszterelnök, hogy viszonya van kabinetfőnökével. Petr Necas azután távozott hivatalából, hogy korrupció és hatalommal való visszaélés gyanúja miatt letartóztatták munkatársát, Jana Nagyovát. A nő az ügyészség szerint a katonai hírszerzéssel figyeltette a kormányfő feleségét, illetve három képviselőnek jól fizetett állami állásokat ígért cserébe azért, ha segítik a kormány reformcsomagjának parlamenti elfogadását. A rendőrség azt gyanítja, hogy az utóbbi ügyben a volt miniszterelnök is érintett, ezért mentelmi joga megvonását kérték a prágai parlamenttől.

A francia elnök szerint országának ezentúl a hagyományos vasútvonalak karbantartására kell összpontosítania a szuperexpresszek előnyben részesítése helyett. Francois Hollande a pénteki vonatszerencsétlenséggel összefüggésben értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az előző kormányzat idején mindenhova nagy sebességű vasútvonalakat ígértek, miközben nem volt meg hozzá az anyagi fedezet és elhanyagolták a hagyományos szakaszok karbantartását. Az első vizsgálatok szerint váltóhiba miatt siklott ki pénteken Párizs közelében egy személyvonat. A szerencsétlenségben hatan életüket vesztették és harmincan megsérültek.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×