eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Visszafordíthatónak tartja a fiatalok elvándorlását Navracsics Tibor - a nap hírei

Lapértesülés szerint minden adott a 2008-as IMF-hitel előtörlesztésére. Világmárkává akarja fejleszteni a pálinkát a kormány.

Nem korlátozásokkal, hanem a munkaerőpiac helyzetének javításával érné el a fiatalok elvándorlásának megállítását Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Fidelitas országos kongresszusán azt mondta: a magyar politika feladata, hogy olyan bővülő munkaerő-piaca legyen az országnak, ahová szívesen visszajönnek a magyarok fiatalok, és szívesen jönnek fiatalok más uniós országokból is.

Rendelkezésre áll a Nemzetközi Valutaalap 2008-as hitelének előtörlesztéséhez szükséges összeg - értesült a Magyar Nemzet. A lap azt írja, várhatóan a jegybank és az adósságkezelő is támogatni fogja a kormányt, hogy legkésőbb a jövő év elejéig visszafizesse a kölcsönt. A lap szerint szakmai érvek a határidő előtti végtörlesztés mellett szólnak, a lépés erősítheti az ország iránti bizalmat. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy interjúban azt mondta, a kormány három héten belül dönthet a jövő márciusban esedékes részlet előtörlesztéséről.

Világmárkává akarja fejleszteni a pálinkát a kormány a következő években. Erről Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő beszélt Boldogkőváralján. Hozzátette, a szeszes italnak agrár vezértermékké kell válnia, ezért az agrárstratégiában külön is szerepel a pálinka. Felidézte, hogy a kormány kezdeményezte a magyar pálinka védelmét, és szabaddá tette az otthoni pálinkafőzést. Tavaly 12 millió liter pálinkát készítettek házilag, míg a kereskedelmi pálinkafőzőkben ennek alig hatodát.

A Fidesz szerint az általános iskolások több mint fele ingyen kapja meg a tankönyveket. A kormánypárt ezzel válaszolt a szocialista Bangóné Borbély Ildikónak, aki szóvá tette, hogy a tankönyvek kifizetésének határidejét kitoló döntésről nem kaptak értesítést a szülők, akik szerinte nehézkesen használhatják fel ehhez a munkáltatójuktól kapott tankönyvvásárlási utalványokat.

Holtan találták Olvasztó Imrét, aki az 1979-ben forgatott Indul a bakterház című filmben gyermekszínészként alakította az egyik főszereplő, Bendegúz karakterét. Az MTI úgy tudja, a férfi holttestét a Fót és Csomád közötti erdőben fedezték fel. A haláleset körülményeit a rendőrség vizsgálja, egyelőre nincs bűncselekményre utaló nyom. A ma már kultuszfilmnek számító Indul a bakterház forgatásakor 13 éves volt Olvasztó Imre. Felnőttként mégsem színész lett, hanem a nyomdaiparban helyezkedett el.

Az ÁNTSZ-ben is lehetett embere az éjszakai szórakozóhelyeiről elhíresült Vizoviczky Lászlónak. Erre utal a Magyar Nemzet értesülése, miszerint két új gyanúsítottal bővült a rendőrségi vesztegetési botrányban érintettek köre. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta a lapnak, hogy egyikük a tisztiorvosi szolgálat munkatársaként egy alkalommal előre szólhatott a vállalkozónak, hogy vendéglátóhelyein ellenőrzés várható. A másik embert a főügyészség azzal gyanúsítja, hogy tagja volt a vállalkozó vezette bűnszervezetnek, és a bűncselekmények elkövetését segítő információkat szállított.

Elkezdték a franciaországi vonatbaleset halálos áldozatainak azonosítását, ezt több esetben boncolás is segíti. Pénteken egy váltó hibája miatt kisiklott egy gyorsvonat Limoges közelében, négy férfi és két nő vesztette életét, a legfiatalabb áldozat 19, a legidősebb 82 éves volt. 30 utas megsérült. Az eddigi vizsgálatok szerint egy vasúti váltó egyik alkatrésze eltört és kiugrott a helyéről. A vasúttársaság most a hálózat összes váltóját átvizsgálja emiatt.

Összeütközött egy menetrend szerinti autóbusz és egy teherautó Moszkva közelében, a balesetben legkevesebb tizennyolc ember, köztük egy gyermek meghalt, 21-en megsérültek. A murvát szállító, Kamaz típusú teherautó sofőrje nem adta meg az elsőbbséget, és belerohant a Moszkva-Podolszk útvonalon közlekedő autóbusz oldalába. A moszkvai mentők harminc rohamkocsit és négy helikoptert küldtek a baleset helyszínére.

Vizsgálatot indított a kairói ügyészség a megbuktatott egyiptomi elnök ellen. Mohamed Murszit kémkedéssel, a tüntetők meggyilkolására való felbujtással és gazdasági károkozással gyanúsítják. Az ügyészség nemcsak a volt elnök, hanem nyolc társa ellen is eljárást kezdett. Továbbra sem tudni biztosan, hogy hol őrzik a volt államfőt, akit a hadsereg múlt szerdán mozdított el tisztségéből. Az Egyesült Államok és más nyugati országok már arra sürgették az egyiptomi vezetést, hogy engedje szabadon Mohamed Murszit és állítsa le a pártjához, a Muzulmán Testvériséghez tartozó vezetők letartóztatást. A hatalmától megfosztott elnök hívei hétfőtől tömegtüntetéseket tartanak Egyiptom-szerte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×