eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szabó Máté: Az emberek nagyobb bizalommal forduljanak a hivatalokhoz

Érdekes kihívásnak nevezte Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában azt a törvénytervezetet, amely a korrupciós bejelentéseket az ombudsmanhoz irányítja.

Erre készülünk már majdnem egy éve. Mi jóval előbb értesültünk erről, különböző egyeztetések zajlottak és zajlanak e tekintetben. Ezt az apparátust meg kell teremteni. A kormányzatnak kell a személyi, tárgyi, informatikai, adatvédelmi, jogszabályi háttéri feltételeket biztosítani - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Szabó Máté, aki hozzátette: az utóbbi időszakban tanulmányozta az ilyen irányú külföldi példákat.

Ez egy olyan intézkedés, amellyel a kormányzat szélesebb és több kaput kíván biztosítani mindenkinek, hogy a magán, a gazdasági és a politikai korrupció vonatkozásában több eljárási lehetőség legyen, és az emberek nagyobb bizalommal fordulhassanak az intézményekhez - mondta az ombudsman.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára korábban úgy fogalmazott: azért esett az Alapvető Jogok Biztosi Hivatalára a választás, mert élvezi a társadalom bizalmát, és mert a hivatalnak már van hasonló ügyintézési tapasztalata.

Európai Uniós támogatásból kívánnak segítséget nyújtani ahhoz az elektronikus ügyintézési rendszerhez, amely biztosítja majd az ügyek vitelét, és az anonimitását a bejelentőknek. Hozzátette azonban, ha ehhez plusz erőforrásra van szüksége az ombudsmani hivatalnak, akkor - mivel ez a törvény január 1-jén lép hatályba - a jövő évi költségvetésben lehet ezt megjeleníteni.

A Transpareny International Magyarország jogi vezetője, Ligeti Miklós alapvetően rossznak tartja a közérdekű bejelentők védelméről szóló tervezetet.

Ligeti Miklós hozzátette: az ugyanakkor jó, hogy az ombudsman vizsgálhatja azt is, hogy ha valamelyik szerv nem jár el a bejelentett korrupció ügyében, bár itt sem egyértelmű, hogy csak megállapítást tehet, vagy szankcionálhat is az alapvető jogok biztosa.

Szabó Máté az Arénában a múlt hétvégi Budapest Pride felvonulásra utalva arról is beszélt, hogy gyakran nemcsak a hatóságok vagy a rászoruló csoportok tagjai, de a társadalom egyéb csoportjai között is vannak ellentétek, amikor az ombudsmannak patikamérlegen kell néznie, mit tesznek a hatóságok.

Szerinte nagyon sok vitás eset kerül a hivatalán keresztül az Alkotmánybíróság elé. Hozzátette: sokszor ezek jogértelmezési kérdések. Van olyan szervezet is, amely fenyegetőzik azzal, hogy hozzá fordul, mégsem teszik ezt meg.

Mint mondta, ha különböző vélemények megjelennek egy-egy alkotmánybíróságig jutott ügyben, az önmagában jobb, mintha oda sem kerülnének.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×