Éger: "Nyamvadt 10 milliárdból" ki lehetne fizetni az ügyeleti díjakat

Infostart
2013. július 12. 15:13
Az egészségügyben csak az életpályamodell első lépése valósult meg, így fordulhat elő, hogy egy rezidens többet keres, mint az őt oktató orvos - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István kiemelte: nőttek a bajok az ágazatban.

Tavaly az egészségügyi dolgozók béremelésére 30 milliárd forint fölötti összeget adott a kormány. Idén a 30 milliárd forint körüli összeg csak átcsoportosítással valósul meg - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István szerint "nyamvadt 10 milliárd forintból" ki lehetne fizetni több tízezer műszakozó és ügyelő szakdolgozó és orvos ügyeleti díját a megemelt alapbér alapján, ezzel megszüntetve a kedélyromboló diszkriminációt. Ezt az összeget "bárkinek bárhol elő kell tudni teremteni, ha akarja" - tette hozzá.

Éger István szerint a pénzügyi kormányzat mondja meg, hogy mire mennyi pénz fordítható, és nem az egészségügyi ágazat mondja meg, hogy mire van szüksége. A Magyar Orvosi Kamara elnöke ugyanakkor elismerte: a kormány 2010-ben nehéz helyzetben vette át az egészségügyet.

Kifejtette: el kell ismerni a lépéseket, de egyúttal kritikával kell illetni, hogy a kormányzat nem igazán partnere a szakmának, nem érti meg, amit mondanak. Úgy tekinti, mintha minden megoldódott volna, pedig a bajok nőttek - tette hozzá a kamarai elnök.

Éger István hangsúlyozta: az egészségügyben dolgozók életpálya-modelljének csupán az első lépcsőfoka valósult meg. A jól képzett kórházi szakorvos kevesebbet keres, mint az a rezidens, akit betanít. Amint a rezidens szakorvossá válik, elveszíti a Markusovszky-ösztöndíjat és nincs helyette keresetnövekedés - közölte.

A kamara elnöke szerint az egészségügy egyik legnagyobb problémája, hogy az orvosoknak nincs elég idejük beszélni a betegekkel.

A teljes interjú pénteken este 7 órától, Aréna című műsorunkban hallgathatják meg.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást