180 ezer forintba kerülhetnek a pénztárgépek

Infostart
2013. július 12. 17:09
Három olyan pénztárgép gyártására és forgalmazására adott engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, amelyek már alkalmasak az online kapcsolatra a kereskedők és az adóhivatal között - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. A kisebb üzletekben használható új típusú pénztárgépek ára 170-180 ezer forint lehet.

Az eddig beadott tíz kérelem közül három olyan pénztárgép kapta meg a forgalmazási engedélyt, amely online adatkapcsolatra képes Nemzeti Adó- és Vámhivatallal - közölte az InfoRádióval az adóügyi helyettes államtitkár. Pankucsi Zoltán hozzátette: a kereskedők már rendelhetnek a készülékek közül, és egy hónapon belül hozzájuthatnak az új pénztárgépekhez.

Az NGM arra számít, hogy összesen körülbelül 200 ezer pénztárgépet cserélnek majd le. A helyettes államtitkár közölte: reális esély van arra, hogy augusztus 31-ig az érintettek át tudnak állni az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre, vagyis megérte az átállási határidő meghosszabbítása. Nem bírságolják meg a szeptemberi határidő elmulasztásáért azokat a boltosokat, akik az adóhatóságnál már igényeltek üzembehelyezési kódot és igazolni tudják a pénztárgép megrendelését - emelte ki.

A cserére kötelezetteknek a NAV-nál be kell jelentkezniük, illetve be kell jelenteniük támogatási igényüket. A pénztárgép cseréhez az 500 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások támogatást igényelhetnek, legfeljebb öt gép erejéig, pénztárgépenként 50 ezer forint összegben.

A kisebb üzletekben használható új típusú pénztárgépek ára 170-180 ezer forint lehet - tájékoztatta az InfoRádiót Szabó Ervin, az egyik engedélyezett berendezést forgalmazó Laurel cégcsoport ügyvezetője. Hozzátette: pár hét tesztüzemet követően kezdődhet a gyártás, és augusztusban már átvehetőek az első pénztárgépek.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pankucsi Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szabó Ervin
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást