eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma

Nem lát okot újabb adóintézkedésekre a nemzetgazdasági miniszter - a nap hírei

Nemzeti érdeknek nevezte a földtörvény egységes értelmezését a Kúria elnöke. Új testület veszi át szeptemberben az Országos Választási Bizottság feladatait.

Nem lát okot újabb adóintézkedésekre a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Távirati Irodának adott interjúban azt mondta: az államháztartás helyzete a reklámadó bevezetését sem indokolná, de AZ társadalompolitikai kérdés is. A jegybank és a pénzügyi felügyelet tervezett összevonását a tárcavezető pénzpiacot stabilizáló lépésnek tartaná, a döntés előtt az Európai Központi Bank támogató véleményére várnak. A jövő évi költségvetés előkészítésével tartják a határidőket, augusztus végén a kormány, szeptember végéig a parlament elé kerülnek a tervek. A Bankszövetség javaslatára három törvényjavaslat készül az ősszel, ezek az adóscserét, a végrehajtási szabályokat és a bankközi elszámolás rendszerének tulajdonrészét érintik. Varga Mihály megismételte, hogy a takarékszövetkezeti rendszer átalakításától a szektor nagyobb piaci részesedését, valamint a kis- és középvállalkozások hatékonyabb finanszírozását várják.

Nemzeti érdeknek tartja az új földtörvény egységes értelmezését a Kúria elnöke. Darák Péter egy tudományos fórumon azt mondta: a jogszabálynak egyszerre kell szolgálnia a gazdálkodásból élők érdekeit, Magyarország mezőgazdasági teljesítőképességének növelését, de meg kell felelnie az európai uniós tagságból fakadó követelményeknek is, amilyen a tőkeáramlás szabadsága. Darák Péter szerint ezt korlátozni, vagyis kikötni, hogy csak magyarok vásárolhassanak magyar földet, csak az uniós joggyakorlat által elismert közérdekből lehet, ilyen például a vidéki népesség megtartása, az életképes gazdasági egységek kialakítása és a spekulációs földvásárlások megakadályozása.

Magyarország európai értékek melletti elkötelezettségét igazolja a magyar kultúra, így fontos érv lehet a jelenleg zajló vitákban - vélte a külügyminiszter. Martonyi János a Balassi Intézet igazgatói találkozóján a kultúra fontosságát hangoztatva kiemelte: a Visegrádi Négyek csoportja is a hasonló kulturális háttér révén vált hatékony politikai és gazdasági együttműködéssé. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt évben 200 kiállítást és 220 koncertet szerveztek, 19 nemzetközi könyvvásáron vettek részt, továbbá 15 ezer nyelvórát adtak a magyar nyelvi tagozat képzésében.

Visszautasította a kormány kultúrpolitikáját érintő bírálatokat az emberi erőforrások minisztere egy osztrák lapban megjelent interjúban. Balog Zoltán a Der Standard-nak a Nemzeti Színház igazgatóváltásáról azt mondta, hogy a kuratórium javaslata alapján döntött. Arról is beszélt, hogy a független teátrumok az elmúlt években több támogatást kaptak, mint korábban. A miniszter saját kultúrpolitikai céljait úgy jelölte meg, hogy a minőségnek kell döntőnek lennie, és minél több szervezetnek kell lehetőséget biztosítani.

Érdekes kihívásnak tartja az alapvető jogok biztosa azt a törvénytervezetet, amely az ombudsmanhoz irányítja a korrupciós bejelentéseket. Szabó Máté az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: már egy éve folynak az előkészítő egyeztetések az apparátus felállításáról. Hozzátette: a szükséges személyi, tárgyi, informatikai, adatvédelmi, jogszabályi feltételeket a kormányzatnak kell a biztosítani. Az ombudsman szerint az intézkedéssel a kabinet szélesebb lehetőséget kíván adni arra, hogy a magán, a gazdasági, illetve a politikai korrupció vonatkozásában az emberek nagyobb bizalommal fordulhassanak az intézményekhez.

Megszűnik az Országos Választási Bizottság tagjainak mandátuma szeptemberben. A Nemzeti Választási Bizottság néven, nagyobb feladatkörrel tovább működő testületbe az államfő jelöl 7 tagot és 3 póttagot, őket az Országgyűlés választja meg 9 évre. Ezután minden parlamenti frakcióval rendelkező párt egy-egy tagot delegálhat, de ők csak az országgyűlési választás kitűzésének napjáig lesznek tagjai a testületnek.

Bejegyezte Bajnai Gordon pártját a Fővárosi Törvényszék. A tömörülés neve Együtt - A Korszakváltók Pártja lesz. A döntés jogerős. A párt eredetileg az Együtt 2014 Választói Szövetség Párt elnevezést használta volna hivatalosan, a bíróság azonban így nem vette nyilvántartásba, mondván, hogy hasonló néven korábban több szervezet is nyújtott be kérelmet. A tömörülés képviselője szerint az Együtt 2014 elnevezést a továbbiakban is használni fogják. A Fővárosi Törvényszék bejegyezte a 4K! - Negyedik Köztársaság Mozgalmat is, de az a határozat még nem jogerős.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsbecslése szerint mintegy 335 ezer, állandó magyarországi lakcímmel rendelkező, 18 és 49 év közötti magyar állampolgár él tartósan külföldön. Ez a korcsoport 7,4 százaléka. Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára elmondta: mivel az érintettek be vannak jelentve magyar lakcímre, az adat nem a kivándoroltak számát mutatja meg. A becsléshez tavaly november és idén február között majdnem 9 ezer embert kerestek meg lakcímükön.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×