Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sikeresnek tartják a közmunkaprogramot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jövőre is legalább 300 ezer embert szeretnének bevonni a közmunkaprogramba. A felzárkóztatásért felelős államtitkár szerint vannak olyan térségek, ahol hosszú távon szükséges az állami szerepvállalás.

A visszajelzések alapján sikeresnek tartja a közmunkaprogramot a felzárkóztatásért felelős államtitkár. Kovács Zoltán azt mondta az InfoRádiónak: a számok is azt mutatják, hogy hasznos a program. Tavaly 261 ezren vettek részt a kezdeményezésben, ebből önbevallás és az Országos Roma Önkormányzat becslései alapján körülbelül 54 ezer volt roma.

Fontos, hogy a közmunkásoknak lehetőségük van arra, hogy különböző képzéseken vegyenek részt, tavaly többségük élt is a lehetőséggel. Igyekeznek a közmunkának azt a rögzült jelentését, amely szerint a közmunka szemétszedés és utcaseprés, törölni a köztudatból. A felzárkóztatásért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy minden település a számára leghasznosabb munkában hasznosítja a dolgozókat.

Kovács Zoltán szerint hosszú távon valóban nem jelent megoldást a közmunka, azonban vannak olyan térségek, ahol feltétlen szükség lesz rá. Terveik szerint jövőre is 300 ezer embernek biztosítanak ilyen munkalehetőséget.

A kormány létrehozott egy tárcaközi bizottságot, amely a közösségi foglalkoztatás és a szociális segítségnyújtás összehangolásán dolgozik.

Hanganyag: Seres Gerda